SEGRE

EXPOSICIÓ INAUGURACIÓ

El Museu de Cervera s'afegeix a l'Any Viladot

Amb la mostra itinerant sobre l'escriptor i els seus amics artistes || Fins al 12 de març

Un moment de la presentació de l’exposició al Museu de Cervera divendres passat.

Un moment de la presentació de l’exposició al Museu de Cervera divendres passat.JORDI PRAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Museu de Cervera va inaugurar divendres una exposició dedicada al poeta visual i escriptor d’Agramunt Guillem Viladot –en l’any del centenari del seu naixement–, que posa en relleu les connexions que va mantenir l’artista amb altres referents del món de l’art i de la cultura a Lleida com Leandre Cristòfol, Lluís Trepat, Josep Vallverdú, Albert Coma Estadella, Josep Guinovart o Manuel de Pedrolo. Es tracta de l’exposició itinerant Guillem Viladot i els creadors de Ponent, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i que es va estrenar el passat 30 de setembre al Museu Tàrrega Urgell, on va poder visitar-se fins al 27 de novembre. Després d’exhibir-se a la capital de la Segarra fins al proper 12 de març, seguirà la seua itinerància al llarg del 2023 per diferents espais de la Xarxa de Museus, com el Museu de la Noguera, l’Ecomuseu d’Àneu o el Museu de Lleida.

La mostra també viatjarà a la localitat natal de Viladot, Agramunt, amb una exposició a l’edifici de Lo Pardal. Durant la vista inaugural, el públic va poder conèixer a través d’obres originals, fotografies i material divers els vincles d’amistat i militància que l’escriptor i poeta visual d’Agramunt va començar a establir en la dècada dels anys cinquanta i que es van dilatar durant els anys següents, fent-se inseparables de la seua carrera artística i literària. Per exemple, amb Leandre Cristòfol va publicar l’any 1965 el que seria el primer llibre de poesia experimental editat a la Península, Nou plast poemes.

També va mantenir una estreta relació amb Josep Vallverdú, que va prologar la tetralogia viladotiana Memòria de Riella. Viladot també va admirar i va ser un gran mecenes de l’artista de Tàrrega Lluís Trepat i va col·laborar estretament amb Manuel de Pedrolo, que li va escriure el pròleg del llibre Poesia T/47, la primera antologia personal de poesia concreta en format butxaca. Viladot també va explorar el llenguatge cinematogràfic amb Albert Coma Estadella, amb qui va col·laborar el 1983 en un projecte de pel·lícula titulat Self, en què ells dos eren els protagonistes.

tracking