SEGRE

LITERATURA NOVETAT

Una obra posa color a la Lleida en blanc i negre del 1937

L'escriptora lleidatana Núria Muñoz Aige publica la novel·la 'Puta y rojilla'

L’escriptora de Lleida Núria Muñoz Aige, amb el seu nou llibre.

L’escriptora de Lleida Núria Muñoz Aige, amb el seu nou llibre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escriptora lleidatana Núria Muñoz Aige reviu la Lleida en blanc i negre del segle passat a la novel·la Puta y rojilla (Caligrama, també en format digital), un relat coral que transporta el lector a la cara menys coneguda de la ciutat el 1937. El llibre narra en primera persona la vida del Nito, fill d’una prostituta del centre històric aquell any de la Guerra Civil. A través dels seus ulls infantils, que sovint no entenen la realitat, s’endinsa en els anys més negres de la història recent de Lleida.

Així, el lector pot descobrir la realitat del bordell de la Rosa, plorar amb el Nito durant el bombardeig del Liceu Escolar o fugir creuant el Pirineu pel coll d’Ares. Però més enllà de la tragèdia i el dolor, el protagonista comparteix amb el lector les seues il·lusions, l’amor i l’esperança i, com a rerefons, el descobriment d’una realitat familiar que el trenca per la meitat. És una novel·la en la qual les dones –moltes d’elles marginades i incompreses– carreguen també amb gran part del pes narratiu.

“En aquells temps, on hi havia guerra i soldats, hi havia prostitutes. Si eren perdedors, per consolar-los, i si eren guanyadors, per celebrar-ho. Elles també es mereixen un espai en la literatura”, defensa l’autora.

La història de la novel·la va més enllà de Lleida durant la Guerra Civil. La trama arriba fins al 1975, en un recorregut per diversos llocs de França i la localitat navarresa d’Urzainki, que desborda la vida del protagonista; amb històries de supervivència, feministes sense saber-ho, vencedors i vençuts, prostitutes i també lesbianes d’amors censurats en temps impossibles. Autora de diverses obres, Núria Muñoz Aige s’ha endinsat al llarg dels últims anys en diversos gèneres, des del conte infantil fins a la novel·la juvenil, passant pel relat breu, la novel·la de terror o la biografia.

“Escriure representa per a mi gairebé una necessitat. Vaig començar a fer-ho amb només 8 anys i aquí estic, amb una de pròxima ja mig acabada. La veritat és que no m’imagino la vida sense enfilar lletres i teixir històries”, afirma aquesta escriptora lleidatana, que també ultima la versió en català de Puta y rojilla.

tracking