SEGRE

LLIBRES NOVETAT

La naturalesa davant la ciutat

Raül Garrigasait viatja a la frontera entre animals i món urbà a 'Profecia' || Segona novel·la de l'autor de Solsona, sis anys després d''Els estranys'

El filòleg, escriptor, traductor i editor de Solsona Raül Garrigasait acaba de publicar ‘Profecia’.

El filòleg, escriptor, traductor i editor de Solsona Raül Garrigasait acaba de publicar ‘Profecia’.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor de Solsona Raül Garrigasait (1979) viatja en la seua nova novel·la, Profecia (Edicions de 1984), a la frontera entre el bosc i la ciutat, dos ubicacions representades al llibre per la Serra de Collserola i Barcelona. L’autor de la premiada Els estranys, que va publicar el 2017, va explicar ahir que en aquesta segona novel·la és molt important “la relació entre naturalesa i civilització” i també entre “el món urbà i els orígens animals de la humanitat i la brutalitat primària”. L’escriptor lleidatà, establert a la capital catalana, va assenyalar que a un costat d’aquesta frontera es troba la naturalesa, els orígens animals de la humanitat i la brutalitat primària, mentre que a l’altre costat hi ha el món urbà, el món social i el de la paraula.

A Profecia, Garrigasait explica que precisament la humanitat ha intentat durant anys fixar aquesta frontera entre els dos pols i posar distància respecte a la naturalesa per provar de dominar-la. “I un exemple d’això és la Bíblia”, va assegurar. En aquest sentit, l’escriptor va apuntar que li interessa aquest llibre perquè és un text antic, “més proper a la brutalitat i violència antiga”, encara que vol posar límits a la ferocitat que la humanitat porta dins.

“La Bíblia i els senglars són aquests dos pols: el senglar és l’animalitat que baixa de la muntanya de Collserola i la Bíblia és la que vol posar límits a la ferocitat.” D’altra banda, Garrigasait va remarcar que Profecia és una novel·la d’imaginació, que serveix per parlar de la realitat. “La imaginació és la capacitat que tenim de veure la realitat d’una manera viva, i té forces que ens poden sorprendre, mentre que la fantasia ja és una altra cosa, és imaginar-se un món amb unes normes diferents”, va afegir. Autor d’assaig i narrativa, Garrigasait va estudiar música i llengües antigues.

El 2017, la seua primera novel·la, Els estranys, va ser distingida amb el Premi Llibreter, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any i el Premi Setè Cel. Des d’aleshores, havia publicat els assajos El fugitiu que no se’n va, Els fundadors, La ira i País barroc.

tracking