SEGRE

33è PICA D\\\'ESTATS

Un article per conèixer el patrimoni i la gastronomia de Ponent s'endú el premi especial del 33è Pica d'Estats

El premi té una dotació global de 45.000 euros

Un article per conèixer el patrimoni i la gastronomia de Ponent s'endú el premi especial del 33è Pica d'Estats

Un article per conèixer el patrimoni i la gastronomia de Ponent s'endú el premi especial del 33è Pica d'EstatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'article 'Por las riberes del Segre. Brindis en la colina del vino', de Carlos Pascual, publicat al diari 'El País', ha estat el triomfador del 33è premi periodístic Pica d'Estats que concedeix el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Altres treballs guardonats han tocat temàtiques tan diverses com el romànic de l'Alt Urgell, les ermites de la Noguera, l'oferta turística de les Garrigues i del Pallars Jussà, l'ofici de pastor, el patrimoni monumental del Pirineu vist a través del paper històric que van tenir les dones o la gastronomia autòctona. El jurat ha fet públic el veredicte aquest dissabte després d'escollir els millors reportatges entre els 138 que s'han registrat enguany. El premi té una dotació global de 45.000 euros.

El guardó de Premsa escrita d'informació general, elegit també premi al millor treball entre tots els guardonats en aquesta edició (dotat amb 10.000 euros), ha estat per a l'article 'Por las riberas del Segre. Brindis en la colina del vino', de Carlos Pascual, publicat al diari 'El País' el 23 d'octubre de 2021. A través del text, el periodista proposa un viatge turístic per conèixer el patrimoni paisatgístic, monumental, enològic i gastronòmic de la plana de Lleida, que inclou jaciments arqueològics, palaus, castells i monestirs, cellers de vi i productes tan emblemàtics con l'oli, entre altres atractius.

El premi de Premsa especialitzada (dotat amb 5.000 euros) ha recaigut en l'article 'El romànic a l'alt país d'Urgell', d'Albert Villaró, publicat a la revista 'Descobrir Catalunya' el gener del 2022. El reportatge se centra en la diversitat de temples romànics d'aquesta comarca, des de la catedral de la Seu d'Urgell a petites joies rurals quasi desconegudes, aportant també informació pràctica sobre la comarca (on menjar i dormir, visites guiades, espais naturals, senderisme, BTT i altres).

Per la seva banda, el guardó de Premsa internacional (atorgat al millor treball publicat o emès a l'estranger i dotat amb 5.000 euros) ha estat per a l'espai televisiu  'Food Safari Catalunha chapter 1', presentat pel xef Paulo Coelho Machado Neto i emès el 28 de setembre del 2022 per les cadenes 'Globo TV Streaming Globoplay' i 'Globo TV Cable Globosat'. Es tracta d'un "safari" gastronòmic pel Pirineu i la plana de Lleida, en el qual es posen en valor aliments com els formatges i els torrons artesanals, els productes de l'horta i les plantes silvestres, l'oli d'oliva i la ratafia, entre altres. El jurat ha destacat que el programa té un milió i mig de seguidors.

Quant al guardó de Televisió (dotat amb 5.000 euros), el guanyador ha estat el programa 'Volando Voy. El Pallars Jussà', de Zanskar Producciones SL, conduït per Jesús Calleja i emès per la cadena 'Cuatro' el 29 de juny de 2022. El programa, que combina un plantejament informal i didàctic, se centra a través del testimoni dels veïns i veïnes de la zona en alguns dels principals atractius del Pallars Jussà, com són les botigues de comerç antic del poble de Salàs de Pallars, els espectaculars paisatges, la geologia i el patrimoni paleontològic de la comarca.

El guardó de Ràdio (dotat amb 5.000 euros) ha recaigut en el programa 'Noguera 432, territori d'ermites' (dins del programa Camins del Pla i la Muntanya), realitzat per Nil Ortiz i Clara Adsuar i emès el 29 de setembre de 2022 per Ràdio Balaguer. L'espai explica que la Noguera és la comarca catalana amb més ermites (unes 370) i parla del projecte Noguera 432, destinat a posar en valor aquesta riquesa patrimonial. També parla de l'origen (històric o llegendari), la significació social, les característiques i les curiositats d'aquestes construccions.

Pel que fa a categoria de millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros), ha estat premiat el reportatge gràfic 'La Roda de la vida comença a Llessui', del fotògraf Jordi Borràs, publicat a 'La Mira' el 24 de setembre de 2022. El treball reflecteix per mitjà d'una sèrie de fantàstiques fotografies la vida quotidiana de dos pastors d'ovelles que desenvolupen el seu ofici a les muntanyes del Pallars Sobirà.

Com a millor treball d'Internet (dotat amb 5.000 euros), ha estat reconeguda la sèrie d'articles 'Juego de Damas', publicada per la periodista Rosa Matas a lavanguardia.com els dies 21 i 28 d'agost i 4 i 11 de setembre de 2022. Els articles posen en valor alguns dels monuments més emblemàtics del Pirineu i Prepirineu lleidatans a través del paper que van tenir les dones als segles XI i XII al castell de Mur, als monestirs de Santa Maria de Gerri de la Sal i Sant Pere del Burgal, a l'església de Santa Maria d'Àneu i a la catedral de la Seu d'Urgell. El jurat ha valorat també que el treball ha inclòs des d'un plantejament original la perspectiva de gènere.

El guardó de Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al treball 'De Turisme per les Garrigues', de Xavier Franch, publicat el 29 d'abril de 2022 al periòdic infantil bimensual 'Som Canalla'. Es tracta d'un seguit de textos didàctics centrats en el patrimoni històric, natural, cultural i social de la comarca, amb especial incidència de l'oleoturisme, la pedra seca, la diversitat paisatgística, la gastronomia, el turisme esportiu i el modernisme.

Un premi que reflecteix la varietat de l'oferta turística lleidatana

A més de la qualitat dels treballs, el jurat ha incidit en la gran diversitat dels temes tractats, que reflecteix la varietat de l'oferta turística de la demarcació de Lleida. Aquesta diversitat, en paraules del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, "et permet descobrir algunes realitats turístiques del territori lleidatà desconegudes per la gent de fora". En aquest sentit, Morros ha qualificat de summament "enriquidor" el debat entre els membres del jurat per establir els treballs guanyadors.

El 33è Premi Turístic Internacional Pica d'Estats de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet té una dotació econòmica global de 45.000 euros, distribuïts en un premi especial de 10.000 euros al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories i altres 7 premis de 5.000 euros cadascun.

Aquesta edició ha registrat un total de 138 reportatges presentats a concurs, dels quals 105 corresponen a treballs d'àmbit estatal, 12 a obres d'àmbit internacional i altres 21 a mitjans locals.

La distribució dels treballs presentats d'àmbit estatal ha estat la següent: 21 obres presentades en la categoria de premsa d'informació general, 16 en la de fotografia, 14 en la de premsa especialitzada, 10 en la de televisió i 4 en la de ràdio. L'àmbit de premsa local ha aplegat 21 reportatges, 11 de premsa d'informació general, 1 de ràdio i 9 d'Internet. En l'apartat de premsa internacional s'han inscrit 12 treballs, dels quals 5 són de premsa escrita, 2 de premsa especialitzada, 2 d'Internet, 1 de fotografia, 1 de ràdio i 1 de televisió.

Quant a la categoria d'Internet, el Patronat de Turisme ha destacat el progressiu increment del nombre de treballs registrats en els darrers anys, fins a assolir enguany les 51 inscripcions, amb 40 d'àmbit estatal, 2 d'àmbit internacional i 9 d'àmbit local.

tracking