SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ART URBÀ

Balaguer dedica un 'Balcó Il·lustrat' a un músic d'Àger

Una pintura a l'entrada de la plaça Mercadal, obra del lleidatà Swen Schmitz

L’artista Swen Schmitz va començar ahir a pintar el nou mural.

L’artista Swen Schmitz va començar ahir a pintar el nou mural.RÀDIO BALAGUER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’artista, il·lustrador i muralista d’Ivars d’Urgell d’ascendència alemanya Swen Schmitz va començar ahir la pintura d’un nou Balcó Il·lustrata Balaguer, dedicat en aquesta ocasió a un històric músic i compositor d’Àger, Enric Sauret, molt vinculat amb la capital de la Noguera, que va morir el novembre del 2020, quan estava a punt de complir 101 anys. El projecte cultural Balcons Il·lustrats és una singular iniciativa de l’ajuntament de Balaguer de fusió d’art mural i homenatge i record a personatges històrics de la ciutat. El 2020, aquest projecte va arrancar en el marc de la festa Harpia amb l’estrena d’un d’aquests singulars balcons dedicats a la figura històrica de la comtessa d’Urgell Margarida de Montferrat.

L’any següent, Balaguer va dedicar el seu segon balcó a tota una figura de la literatura i l’activisme i la resistència política antifranquista com Teresa Pàmies. Ara, la nova pintura, dedicada a un músic i compositor de sardanes com Enric Sauret, s’inaugurarà aquest diumenge vinent amb motiu dels actes de clausura de Balaguer Capital Catalana de la Sardana 2022. Sauret, a més d’especialitzar-se en sardanes, també va compondre música coral i de ball, i va realitzar nombrosos arranjaments de composicions per a formacions musicals, entre les quals diverses cançons per als grups corals del Sícoris Club de Lleida (vegeu el desglossament).

La biblioteca Margarida de Montferrat de la capital de la Noguera conserva nombroses composicions originals d’aquest músic.La inauguració d’aquest tercer Balcó Il·lustrat, diumenge a les 12.00 hores, anirà a càrrec del director de l’Escola Municipal de Música de Balaguer, el pianista Xavier Monge. Amb l’ajuda d’una gran grua elevadora, Swen Schmitz va començar ahir la pintura, ubicada en un edifici a l’entrada de la plaça Mercadal, en un segon pis sobre el denominat passatge Gaspar de Portolà.L’ajuntament ja té decidit el personatge del pròxim Balcó Il·lustrat de la ciutat, que es dedicarà a l’arquitecte i dibuixant Frederic Letamendi.

Enric Sauret, mestre i autor de sardanes

Enric Sauret (1919- 2020) va ser un músic i compositor nascut a Àger, amb un estret vincle amb Balaguer, que va arribar a compondre més d’un centenar de sardanes. El 1941, va fundar a Balaguer la Cobla Comtal i també va tocar en grups com Palmera i La Rosaleda. Va ser mestre de música i va arribar a publicar un manual d’ensenyament musical, a partir del qual va formar centenars d’alumnes, tant a Balaguer com també a Lleida, on va impartir classes a l’escola de música i cant del Club Sícoris.

L’artista Swen Schmitz va començar ahir a pintar el nou mural.

L’artista Swen Schmitz va començar ahir a pintar el nou mural.RÀDIO BALAGUER

tracking