SEGRE

CONCURSOS POESIA

Una professora de València obté el premi Maria-Mercè Marçal

Imma López Pavia amb 'Atles temporal', tercera dona que aconsegueix el guardó

Rafel Panadés, Imma López Pavia i Àngels Marzo.

Rafel Panadés, Imma López Pavia i Àngels Marzo.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una professora de llengua i literatura catalana del País Valencià, Imma López Pavia, és la guanyadora de la 25 edició del premi de poesia Maria-Mercè Marçal amb l’obra Atles temporal. És un poemari en el qual l’autora du a terme una reflexió personal íntima del pas del temps a través d’un itinerari per la història recent. La portaveu del jurat, Àngels Marzo, va remarcar que aquesta obra no és una “cartografia a l’atzar” sinó que presenta una “superestructura” amb cinc seccions en què l’escriptora inclou un poema en vers lliure que es converteix en una crònica de successos com l’arribada de l’home a la Lluna, l’assassinat de Martin Luther King o la caiguda de les Torres Bessones.

El segueixen nou poemes breus en els quals predomina el lirisme i el caràcter íntim, per a així contraposar els successos del món exterior amb el món interior de l’autora. El poema que obre el llibre, com a símbol de l’origen de la vida i alhora el principi de la mort. No hi falten referències a altres veus femenines, com la mateixa Maria-Mercè Marçal.

“Era la primera poeta que els estudiants de Filologia de la meua generació vam conèixer. Ella ens va dir que podíem ser poetes, que podíem escriure i dir tot allò que hem silenciat”, va remarcar López, que va assenyalar que guanyar aquest premi era gairebé un objectiu. També es va mostrar sorpresa de ser la tercera dona guanyadora d’aquest certamen, amb un quart de segle d’història “les veus de les dones han de sentir-se més, no hem de tenir temor a explicar com veiem el món”, va assegurar.

Un total de 37 obres s’han presentat enguany a aquest certamen que convoca el consell comarcal del Pla d’Urgell. El president de l’entitat, Rafel Panadés, va destacar la qualitat de les obres que es presenten a aquest premi, un dels principals motius que ha permès a aquest guardó arribar al quart de segle.L’entrega del premi es va dur a terme en un acte literari celebrat al restaurant Resquitx de Golmés, que va comptar amb la presència de l’escriptor centenari Josep Vallverdú. També van participar en la gala els joves estudiants de la ZER Plaurcén, que van llegir poemes de l’última edició del certamen El Sol del Pla, que organitza el consell comarcal del Pla d’Urgell.

El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació a la col·lecció La Suda, editada per Pagès Editors.

tracking