SEGRE

FESTIVITAT TRADICIONS

Romànic que obre per un dia

Repartiment de més de 250 pans beneïts a l'ermita de Santa Maria de Solà de Biosca, que només és visitable el dilluns de Pasqua || La festa convoca centenars de veïns de la Vall del Llobregós

La festa d’ahir va reunir més de cinquanta caramellaires de l’Hostal Nou i Peracamps a la plaça de l’ermita de Santa Maria de Solà.

La festa d’ahir va reunir més de cinquanta caramellaires de l’Hostal Nou i Peracamps a la plaça de l’ermita de Santa Maria de Solà.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de dos-cents veïns de la Vall del Llobregós van acudir ahir a l’ermita romànica de Santa Maria de Solà, al municipi de Biosca, per recollir els pans beneïts que es reparteixen cada dilluns de Pasqua després de la missa major. És l’única jornada en què aquest temple situat al nucli agregat de Lloberola obre portes. Després de l’eucaristia oficiada pel rector Lluís Prat, els participants van sortir a la plaça, on es van repartir uns 250 pans.

Una veïna venerant la imatge de la verge del temple romànic.

La festivitat no té reclam turístic i només convoca centenars de veïns de la Vall del Llobregós, des de Torà fins a Biosca i Sanaüja, així com altres provinentes de masies properes de la Segarra i el Solsonès. Aquest any l’esdeveniment va coincidir amb les festes grosses que se celebren cada tres anys i en les quals més de 50 caramellaires de l’Hostal Nou i Peracamps, ja al Solsonès, van acudir a cantar a la verge. Lloberola es troba en una zona una mica recòndita de la Segarra i al poble només hi ha tres veïns amb residència fixa que custodien les restes del castell i els sarcòfags medievals de la família Sacirera.

Fidels que van acudir a la missa oficiada pel rector Lluís Prat.

Segons va reclamar ahir Corneli Caubet, un d’aquests pocs veïns, “seria ideal que els propers anys es fes arribar la llum fins a l’ermita, ja que la missa se celebra, igual que en l’època medieval, a la llum de les espelmes”. Com a curiositat, el dilluns de Pasqua també tenen lloc unes altres dos celebracions multitudinàries en ermites de la Vall del Llobregós. A la de Sant Pelegrí de Biosca, on es venera la Verge del Pla, es reparteixen centenars de coques de crema després de la missa oficiada pel rector Fermí Manteca. El mateix passa al temple romànic de l’Aguda.

Tradicional repartiment d’uns 250 pans beneïts.

tracking