SEGRE

CONSUM IPC

Habitatge i carburants mantenen a Lleida la inflació en negatiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus van pujar a Lleida un 0,2% a l’agost, però la inflació interanual és d’un -0,2%, cinc dècimes més alta que el mes anterior. L’evolució negativa es manté per l’abaratiment de l’habitatge i l’evolució dels costos dels carburants. Segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’Índex de Preus de Consum (IPC) interanual ja suma vuit mesos consecutius en negatiu. A més a més, a Catalunya, només Tarragona experimenta un IPC negatiu més gran (-0,4%), mentre que l’IPC anual de Lleida d’aquest agost se situa tres dècimes per sota de la mitjana registrada a Catalunya, que va ser del 0,1%.

Els preus que més van pujar a l’agost a Lleida van ser els de les comunicacions, amb un 2,8%; altres béns i serveis, amb un 1,9%, i els d’aliments i begudes no alcohòliques, amb un 1,5%. Al contrari, els descensos més destacats els van protagonitzar els preus de l’habitatge, amb una caiguda d’un -5,7%, i del transport, amb una baixada d’un -1,6%.

El rebut de l’electricitat puja un 0,8% a l’agost, però baixa un 10,2% en el que va d’any

L’IPC va moderar també la seua caiguda en el conjunt de l’Estat fins al -0,1%, la més baixa del 2016 i cinc dècimes menys que al juliol, a causa, sobretot, de la pujada de l’electricitat, que va experimentar a l’agost la seua quarta pujada mensual consecutiva (0,8%), si bé acumula una baixada del -10,2% en els vuit primers mesos de l’any respecte al mateix període del 2015. A la tendència se suma el fet que els preus dels carburants van baixar menys que l’any passat i l’alça dels preus dels automòbils per l’acabament dels ajuts del Pla PIVE. L’indicador ja suma tretze mesos sense creixement, dotze de descens i un mes pla (el desembre del 2015, amb el 0,0%). En aquest sentit, el ministeri d’Economia preveu que l’IPC sigui “lleugerament positiu” a final d’any i va destacar la millora de la competitivitat, mentre que els sindicats van demanar que s’augmentin els salaris i es derogui la reforma laboral impulsada per l’Executiu.

tracking