SEGRE

OLI COMICIS

Uns 3.200 pagesos voten en les eleccions més disputades i polèmiques de la DO Garrigues

Presentació de la llista de la Federació de Cooperatives.

Presentació de la llista de la Federació de Cooperatives.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La denominació d’origen Garrigues celebra diumenge les eleccions més disputades i polèmiques de la seua història en les quals es posarà fi a 23 anys de mandat de Joan Segura com a president, que va anunciar mesos enrere que no es presentaria a la reelecció, coincidint amb la celebració del 40 aniversari de la DO i en plena polèmica pel projecte d’ampliació amb sis comarques davant les actuals (Garrigues, Segrià i Urgell). Com en totes les DO, existeixen dos censos diferents: productors i elaboradors. En aquest segon cas, només hi ha una candidatura liderada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), per la qual cosa no serà necessari posar urnes. En el cas dels productors, hi ha una candidatura de la FCAC i una segona que podria considerar-se atípica. La componen Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, que fa menys d’un any es van confrontar a les urnes en les eleccions agràries i ara s’alien.

Diumenge estan cridats a les urnes 3.225 productors a votar a les quatre meses distribuïdes a la zona geogràfica de la DO (les Borges Blanques, el Soleràs, Maials i Maldà). La polèmica comença aquí. La FCAC afirma que hi ha uns 500 votants que no són productors i va presentar al·legacions fora de termini perquè fossin eliminats. El fet és que va ser la mateixa DO la que va enviar les dades de possibles votants a la conselleria d’Agricultura, sense adonar-se que dos cooperatives havien inclòs tots els socis, malgrat que una part no són productors. La segona controvèrsia arriba pel nombre d’urnes. La FCAC en reclamava una vintena, com a les eleccions agràries, tenint en compte que hi haurà votants, en especial els de més edat, que tindran dificultat per desplaçar-se un diumenge fins a quaranta quilòmetres en zones sense transport públic.

Els pagesos podran votar aquest diumenge a les Borges Blanques, el Soleràs, Maials i Maldà

Des de la llista dels sindicats, es pregunten com és possible que el mateix consell regulador s’errés en les dades dels possibles votants, quan hauria de ser l’òrgan que millor pogués conèixer el cens. Pel que fa a les urnes, admet que disposar de més meses permetria més participació, però consideren que si els pagesos estan implicats amb la denominació d’origen, aniran a votar.

Però els dos grans conflictes de fons en aquests comicis són l’ampliació i el fet que a la denominació no hi hagi totes les empreses oleícoles de la zona (són sòcies 16 de les 22 cooperatives existents i dos molins privats de la trentena que hi ha).

El projecte d’ampliació ha despertat polèmica i es troba congelat, a l’espera del que pugui passar diumenge. Respecte a les incorporacions, des de la llista cooperativa s’apunta que estan en negociacions amb algunes entitats associatives que estarien disposades a entrar o tornar, segons els casos, després dels comicis. Al·ludeix que les exigències de qualitat poden ser un fre en algunes entitats i, en especial, en molins privats, ja que no es pot treballar amb olives de fora de la zona. Els sindicats, per la seua banda, veuen il·lògic que es vulgui ampliar la denominació d’origen quan existeix una bona part de la producció que podria estar integrada al projecte i no aposta per aquest. El fet és que, segons la FCAC, avui la denominació d’origen Garrigues suposa el 60 per cent de la producció potencial a reunir.

Presentació de la llista de la Federació de Cooperatives.

Presentació de la llista de la Federació de Cooperatives.

tracking