SEGRE

FINANCES CONJUNTURA

El Banc d’Espanya preveu que l’atur no descendeixi del 17% el 2018

Façana del Banc d’Espanya.

Façana del Banc d’Espanya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya preveu que l’índex d’atur se situï en el 17% el 2018, davant del 15,8% que pronostica l’Executiu, encara que valora que es continuï creant ocupació a taxes elevades.

Segons el butlletí de previsions del Banc d’Espanya publicat ahir, al mercat laboral s’espera que persisteixi l’elevat ritme de generació de llocs de treball, amb creixements reduïts de la productivitat aparent com és habitual en les fases expansives de l’economia espanyola.

La creació d’ocupació disminuirà des del 2,9% previst per al 2016 fins a l’1,8% d’aquí a dos anys

Així, estima una taxa d’atur del 19,8% per a aquest any, una dècima més que el pronòstic de l’Executiu, i del 18,3% per al 2017, cinc dècimes superior.

Assenyala que el dinamisme de l’ocupació se sustentarà en una continuació de la moderació salarial, que contribuirà a l’avenç “en taxes moderades” dels costos laborals unitaris.

D’altra banda, incideix que el creixement de l’ocupació provocarà nous descensos de la taxa d’atur, que es veuran reforçats per una revisió a la baixa del creixement estimat de la població activa relacionada amb l’envelliment.

Així doncs, dins del butlletí de previsions, el Banc va confirmar que l’economia i la creació d’ocupació es frenaran el 2017, al desaparèixer alguns dels elements que havien propiciat fins ara l’avenç del PIB, com el petroli barat, els baixos tipus d’interès o una política fiscal expansiva.

L’entitat pronostica que el PIB passarà de créixer un 3,2% el 2016 –quatre dècimes més del previst en les seues anteriors projeccions del juny– a avançar un 2,3% el 2017 i un 2,1% el 2018, previsions que es mantenen sense variacions.

“Estem en una economia amb un creixement pròsper, però amb alguns signes de desacceleració”, va dir el director d’Estadística i Economia, Pablo Hernández de Cos, amb referència al lleuger alentiment mostrat pel PIB en el tercer trimestre de l’any, en el qual va créixer un 0,7%, davant del 0,8% del trimestre anterior.

Segons va explicar, la previsió del 3,2% per al conjunt del 2016 és compatible amb una lleugera desacceleració durant la segona meitat de l’any, que considera que en el quart trimestre serà més gran que en el tercer.

L’entitat no percep que la situació d’interinitat política hagi tingut un impacte molt significatiu en l’economia de moment, entre altres coses perquè hi havia uns pressupostos aprovats, encara que considera que com més es prolongui aquesta situació més probable serà que tingui efectes negatius.

El comerç ven un 4,9% més a l’agost i suma dos anys a l’alçaLes vendes del comerç minorista van augmentar un 4,9% l’agost respecte al mateix mes del 2015, segons dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquest avenç interanual de les vendes del comerç minorista, amb el qual s’encadenen 24 mesos consecutius de creixement, és 1,5 punts superior a l’aconseguit al juliol (+3,4%). Eliminats els efectes estacionals i de calendari, la facturació del comerç minorista va augmentar un 3,4% interanual, taxa 1,7 punts inferior a la del juliol (+5,1%). L’ocupació en aquest sector va augmentar un 1,7% a l’agost respecte al mateix mes del 2015 i encadena 28 mesos d’ascensos. La taxa d’agost és dos dècimes inferior a la registrada al juliol. En taxa mensual (agost sobre juliol), les vendes del comerç minorista van retrocedir un 0,9%, en contrast amb l’avenç del 0,6% que van experimentar el mes anterior.

tracking