SEGRE

ESNOTICIA

JARC anuncia mobilitzacions si no hi ha més ajuts als productors

El sindicat agrari reivindica la importància del sector en l’economia del país

Francesc Boronat.

Francesc Boronat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sindicat agrari JARC va amenaçar ahir amb mobilitzacions si els nous pressupostos de la Generalitat no incrementen la partida per al departament d’Agricultura, especialment els capítols d’ajuts als productors. El president de JARC, Francesc Boronat, va explicar que els comptes del Govern tot just destinen un 1% al sector, mentre que el 2013 el percentatge assolia l’1,7%.

En aquest sentit, Boronat ho va comparar amb el pressupost que destinen al sector agroalimentari altres administracions properes: un 1,7% a Aragó, un 1,6% a València, un 2,1% l’Estat o l’1,6%, França. El president de JARC va considerar com a “alarmants” les dades que constaten la pèrdua d’explotacions, la baixada de la renda agrària o l’envelliment del sector que s’ha donat en els últims vint anys. I va reclamar que “si el Govern i el Parlament realment es creuen que som un sector estratègic com han dit tantes vegades, demostrin aquesta voluntat política en els pressupostos, si no, seran paraules buides”.

L’organització va avançar que mantindrien una ronda de contactes amb les forces polítiques del Parlament per transmetre’ls les seues peticions, una cosa que ja han fet amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Si no ens fan cas canviarem el to i la nostra línia d’actuació perquè aquest és un tema bàsic, no volem que passi més temps en què ens estiguin prenent el pèl”, va dir Boronat. El dirigent agrari va explicar també que les partides pressupostàries que s’han d’incrementar són les destinades a la modernització de les explotacions, a ajuts a joves i a zones desfavorides, com les de muntanya, i a agroambientals.

D’altra banda, JARC va defensar a més que el sector agroalimentari és vital per al país, tant per l’aportació al PIB (un 17 per cent) com pel nombre de treballadors (140.000), així com perquè es tracta d’un factor vertebrador del territori.

Boronat va subratllar així mateix que el territori rural representa el 88% de la superfície de Catalunya i que inclou el 79 per cent dels municipis i el 34 per cent de la població. “Som gestors del territori”, va subratllar.

Francesc Boronat.

Francesc Boronat.

tracking