SEGRE

AGRICULTURA ENESA

Alarma en el sector de la fruita per la retallada d’ajuts a l’assegurança

Les organitzacions agràries afirmen que pot encarir-se fins en un 25 per cent || Demanen al ministeri d’Agricultura que eviti la pujada de les primes

Imatge de danys causats per una tempesta de pedra en una explotació lleidatana.

Imatge de danys causats per una tempesta de pedra en una explotació lleidatana.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector fructícola de Lleida està alarmat per la intenció, afirmen, del ministeri d’Agricultura de retallar les subvencions a l’assegurança. En concret, la rebaixa seria de deu punts però, tenint en compte que la conselleria aplica la subvenció en funció de la que decideix Madrid, el cost per als agricultors pot disparar-se fins en un 25%.

Fonts del sector van apuntar ahir que la raó per la qual el ministeri preveu la rebaixa és precisament l’èxit de l’última reforma. La contractació de l’assegurança d’explotació s’ha disparat en l’última campanya i aquest fet s’ha traduït en un desfasament d’entre 56 i 60 milions d’euros entre la partida pressupostada de suport a les primes i la que s’ha hagut d’aplicar.

El sector ramader també s’ha queixat de l’encariment de les assegurances de cadàvers

Unió de Pagesos va demanar diumenge a la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, que no s’apliqui la retallada perquè, per a un productor que pagués 10.000 euros per l’assegurança, el cost es dispararia fins als 12.500 euros.

Aeall-Asaja, per la seua banda, reclama que no s’apliqui aquesta rebaixa als fructicultors i va apuntar a la possibilitat de canvis a les partides pressupostàries per evitar una rebaixa inassumible per al sector.

JARC-COAG, al seu torn, va recordar que el sector de la fruita li falten subvencions i que pràcticament l’única amb la qual compta és el suport a la contractació d’assegurances per part d’Enesa, per la qual cosa es va mostrar en contra d’una mesura en aquesta línia.

Fonts del sector apunten que des de Madrid s’apunta a la falta de Govern central com un problema i confien que es formarà abans de Nadal per poder revertir les previsions de retallada. En aquest sentit, asseguren que existiria voluntat política.

El malestar del sector fructícola se suma al fet públic també pel del porcí, com va publicar SEGRE, a causa de l’encariment de les assegurances per a la recollida de cadàvers.

En un altre ordre de coses, JARC-COAG va afirmar que amb “un ridícul increment de trenta milions en el pressupost de la conselleria d’Agricultura no es pararan les mobilitzacions”.

Així mateix, qualifica de negativa la campanya de la fruita d’aquest any perquè els productors encara no coneixen quines seran les liquidacions, que tarden entre sis i nou mesos.

La Plataforma per a la Defensa del Sector de la Fruita va qüestionar a la ministra Tejerina quins costos pot reduir el sector, després de clausurar la Fira de Sant Miquel.

tracking