SEGRE

AGRICULTURA

El sector preveu menys collita de poma i pera de l'anunciada

Aposta per rendibilitzar la de més mida davant de problemes de calibre en algunes partides || Nous països d’exportació per afrontar els efectes del veto rus

Imatge de la directiva d’ActelGrup a Fruit Attraction.

Imatge de la directiva d’ActelGrup a Fruit Attraction.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la fruita preveu que aquest any hi haurà menys producció de poma i pera de la que s’havia estimat inicialment. En part, a causa dels efectes de les tempestes de pedra d’aquest estiu i també per problemes de calibre en algunes partides, cosa que no és exclusiva de Lleida o Espanya, sinó que es reprodueix en altres grans productors europeus, com és el cas de Bèlgica, amb danys per la pedra en la collita de pera conference. Així ho va explicar ahir el director d’Afrucat, Manel Simon, després de la reunió d’ahir a Madrid, en el marc de la fira Fruit Attraction, de la taula sectorial de la fruita amb el ministeri d’Agricultura. Simon va dir que avançaran un mes les primeres dades de fruita emmagatzemada a les cambres per poder analitzar quin volum existeixen en realitat per a la comercialització en fresc.

Per la seua banda, el líder d’Aeall-Asaja, Pere Roqué, va explicar que les dades aportades pel ministeri auguren per a Catalunya 303.060 tones de poma, un 3,4% més que l’any passat, però per sota de l’estimació de 308.720. En el cas de la pera, el ministeri calcula que sortiran al mercat unes 135.000 tones (-24%), quan se n’havien calculat unes 136.160.

Encara que a la reunió es va advertir que és aviat per parlar de preus, Simon va afirmar que hi haurà diferenciació clara segons les mides i “s’ha de rendibilitzar la fruita de més calibre”. D’altra banda, el director d’Afrucat va presentar un informe a Fruit Attraction en el qual va posar de manifest el canvi del mapa d’exportacions en poma i pera arran del veto rus. Malgrat que amb quantitats limitades, va admetre, s’han començat o intensificat trameses a països tan diferents com el Brasil, Amèrica Central, sud de Sud-amèrica, centre i nord de l’Àfrica i fins i tot Malàisia.

Un dels països que es consideren especialment interessants és el Canadà, de manera que Afrucat hi preveu una missió comercial a la primavera. Lleida no és gran exportadora de fruita de llavor, però busca incrementar la presència davant de la pressió de peres de Bèlgica i Holanda i poma de Polònia, països que sí que venien molt a Rússia.

Imatge de la directiva d’ActelGrup a Fruit Attraction.

Imatge de la directiva d’ActelGrup a Fruit Attraction.

Imatge de la directiva d’ActelGrup a Fruit Attraction.

Imatge de la directiva d’ActelGrup a Fruit Attraction.

tracking