SEGRE

AGRICULTURA ASSEGURANCES AGRÀRIES

El ministeri d’Agricultura destina 42 milions més a assegurances agràries

Per l’augment del nombre de pòlisses presentades i de sinistres en aquesta campanya, segons Llorens || La Generalitat incrementarà fins a 9,5 milions els ajuts

Llorens es va reunir ahir amb els representants de les organitzacions agràries de la província.

Llorens es va reunir ahir amb els representants de les organitzacions agràries de la província.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir incrementar en 41,18 milions d’euros el límit màxim de despesa prevista al conveni firmat per l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (Enesa) i l’Agrupació Espanyola d’Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries Combinades (Agroseguro) per a l’execució dels Plans d’Assegurances Agràgries Combinades el 2016. El sector s’havia alarmat davant de la intenció d’una retallada del 10% en els ajuts a les pòlisses que, finalment, no tindrà lloc.

Hi ha hagut dos increments en el límit de despesa per l’augment de les necessitats pressupostàries per a la subvenció de pòlisses d’assegurança agràries, que el ministeri d’Agricultura concedeix a través d’Enesa, derivat del notable increment que ha experimentat la contractació de les assegurances agràries des de la tardor del 2015.

El pressupost destinat per a ajuts a les assegurances agràries a l’Estat arriba als 267,45 milions d’euros

Els ajuts estan finançats al 80% per la Unió Europea i el 20% restant per l’Estat

El ministeri d’Agricultura va subratllar que per atendre els compromisos econòmics derivats d’aquest alt nivell d’assegurament, ha estat necessari realitzar un “gran esforç pressupostari”, amb dos ampliacions del crèdit destinat a la subvenció a l’assegurança agrària, per un import total de 56,18 milions d’euros, fins a assolir els 267,45 milions. El diputat del Partit Popular per Lleida, José Ignacio Llorens, i president de la Comissió d’Agricultura Alimentació i Medi Ambient del Congrés dels Diputats, va destacar que “l’interessant és que el volum de contractació de pòlisses creixi perquè els nostres agricultors estiguin protegits davant d’eventualitats que, lamentablement, succeeixen tal com hem pogut comprovar aquesta mateixa campanya”.

Llorens, que es va reunir ahir a la tarda amb representants d’organitzacions agràries de la província, d’Afrucat i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), va avançar així mateix que els afectats pels sinistres d’aquesta campanya –independentment de la data en la qual els respectius ajuntaments ho sol·licitessin– poden acollir-se a les bonificacions en la reducció de mòduls de l’IRPF que l’Estat disposa per a situacions com a aquesta.

Paral·lelament, la conselleria d’Agricultura preveu destinar 9,45 milions d’euros al foment de les assegurances agràries, amb la qual cosa s’incrementa el pressupost convocat inicialment en 861.000 euros.

Així es va posar ahir de manifest en la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries de Catalunya, en la qual es va presentar la proposta d’ajuts del Pla d’Assegurances Agràries 2016, segons va informar el departament.

A més, una altra de les modificacions destacables és que la línia d’assegurances de retirada i destrucció d’animals morts es veurà incrementada en 300.000 euros en aquest pla.

madrid

El Consell de Ministres va aprovar també ahir un reial decret que estableix les bases reguladores per a la concessió d’ajuts per al foment de la creació d’organitzacions de productors de caràcter supraautonòmic. Amb aquesta norma es desenvolupa una mesura recollida en el Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020, presentat per Espanya a la Comissió Europea.

L’objectiu és millorar la competitivitat dels productors primaris mitjançant la seua integració en la cadena agroalimentària, a través de la creació d’organitzacions de productors d’àmbit d’actuació supraautonòmic.

A més, aquesta mesura pot contribuir a la millora de la viabilitat i competitivitat de les explotacions agràries, fomentar la transferència de coneixement i millorar el comportament ambiental de l’agricultura. En l’aplicació, la mesura compta amb un doble marc reglamentari. D’una banda, el reglament relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural. I d’altra, el reglament pel qual es crea l’Organització Comuna de Mercats dels Productes Agraris (OCM), que permet ampliar l’àmbit de reconeixement de les organitzacions de productors i associats a tots els sectors agrícoles i ramaders, com a figures clau per a la cooperació sectorial, amb un important ventall de finalitats i unes condicions de reconeixement uniformes.

Aquest règim d’ajuts es finança a través del PDR estatal, finançat en un 80 per cent per la Unió Europea i el 20 per cent restant per Espanya, a través dels fons Fega.

tracking