SEGRE

COMERÇ

El Canadà adverteix a la UE que necessita ratificar l'acord comercial bilateral

Assegura que "en un món que està cada vegada més dividit i espantat, aquest acord uneix països que tenen interessos comuns

El Primer Ministro Canadiense Justin Trudeau.

El Primer Ministro Canadiense Justin Trudeau.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va declarar que si els països europeus no ratifiquen la propera setmana l’acord de lliure comerç entre el Canadà i la Unió Europea (CETA), "amb qui creu Europa que pot fer negocis en els propers anys?" .Trudeau, que avui s’ha reunit a Ottawa amb el primer ministre francès, Manuel Valls, va afegir durant una roda de premsa que, en cas que Europa no ratifiqui l’acord, la Unió Europea (UE) està enviant "un clar senyal" al món que ha triat un camí "no productiu".

En les seues declaracions més contundents sobre el rebuig que alguns sectors europeus han expressat en els últims mesos a l’acord comercial, Trudeau va afegir que si la UE no ratifica "un acord gaire progressista" com el CETA i amb un "país progressista" com el Canadà, "amb qui farà negocis Europa?".

"En un món que està cada vegada més dividit i espantat, aquest acord uneix països que tenen interessos comuns. És un nou estàndard a lliure comerç i també és el moment perquè la UE decideixi de què està a favor", va afirmar.

Per la seua part, Valls, qui va arribar ahir al Canadà en la seua primera visita oficial al país nord-americà, va declarar que França "vol aquest acord" i que hauria "de ser firmat i ratificat com més aviat millor".Valls va afegir que, malgrat els crítics amb el CETA, l’acord és bo per a tots, treballadors, el sector agrícola, el medi ambient i el servei públic.

Trudeau i Valls, que van mantenir una reunió a primera hora d’avui a l’oficina del primer ministre canadenc a l’edifici del Parlament del Canadà, van afirmar que també van provar en la seua conversa sobre el compromís d’Ottawa d’enviar 600 soldats a l’Àfrica en missions de pau.

Valls va afirmar que els dos països han acordat incrementar la seua cooperació en matèria d’antiterrorisme i la lluita contra la radicalització en les seues societats.En aquest sentit, tant Trudeau com Valls van afirmar que l’islám és part de la societat canadenca i francesa.

El mandatari francès va declarar que és necessari demostrar que l’islám "és profundament compatible amb la democràcia, la igualtat de gènere i, en el cas de França, el laïcisme".Però Valls també va defensar les diferències entre França i el Canadà quant a la polèmica per la prohibició de l’ús de l’anomenat "burkini" al país europeu.

El primer ministre gal va dir que "França respecta la posició de Justin Trudeau i el Canadà, com sé que el Canadà respecta França", per afegir a continuació que prefereix parlar dels valors comuns que els dos països comparteixen.

tracking