SEGRE

RAMADERIA COMERÇ

El 20% de la producció de boví de carn es destina a l’exportació

Les principals destinacions són el Líban, Algèria o Líbia i el sector confia a mantenir aquest impuls || Jornada sobre nous mercats d’Asoprovac a Tarragona

Un moment de la jornada sobre exportació de boví de carn, ahir al port de Tarragona.

Un moment de la jornada sobre exportació de boví de carn, ahir al port de Tarragona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de boví de carn de Catalunya esperen que aquest any s’arribi a unes xifres molt similars a les experimentades l’any passat en exportació, temporada que va superar tots els rècord, amb més de 45.000 caps de bestiar venuts a l’exterior.

Aquestes xifres suposen fins al 20 per cent de la producció total catalana.

Si bé a dia d’avui les exportacions són un 7 per cent inferiors a les de l’any passat, Ricard Godia, president d’Asoprovac Catalunya, va assegurar que d’aquí a final d’any és possible accelerar el ritme de les exportacions gràcies a l’estabilitat dels mercats existents i a l’oportunitat de nous clients.

Així ho va explicar durant una jornada tècnica sobre l’exportació d’animals vius celebrada al port de Tarragona, punt de sortida de productes que ha sigut clau per a l’augment de les exportacions de boví des de fa ja quatre anys. I és que des del 2012 han sortit des de les seues instal·lacions més de 115.000 caps de bestiar boví.

Per bé que la crisi va castigar el consum de carn, el nombre de caps en granja creix, sobretot gràcies a l’exportació ascendent, en especial als països àrabs, on fan servir una manera diferent de trossejar i d’aprofitar l’animal.

“Sense desmerèixer el mercat intern, l’exportació s’ha convertit en la vàlvula d’escapament”, segons va manifestar Godia, ja que ajuda a estabilitzar els preus quan hi ha sobreproducció. A més, va anunciar que segons el ministeri d’Agricultura el risc d’infecció del bestiar d’encefalopatia espongiforme bovina (EEB) o “malaltia de les vaques boges” és insignificant, la qual cosa permetrà, segons Godia, la reobertura de mercats.

Un altre dels temes tractats ahir en la jornada celebrada al port de Tarragona va ser el de la implicació de tractats de lliure comerç com el que s’està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units, el denominat i polèmic TTIP.

Sobre aquest assumpte, el president d’Asoprovac Catalunya va dir que “ens trobem en un impàs. No sabem si el nostre sector està inclòs en el debat d’aquestes negociacions o no i en quines condicions, per exemple, sobre els aranzels, ja que el diferencial de preus entre els Estats Units i l’europeu és molt gran”.

tracking