SEGRE

AGRICULTURA MOBILITZACIONS

Denuncien retallades del 10% a les assegurances de fruiters

JARC-COAG assegura que la mesura deixa “indefensos” els productors || L’organització reclama canvis al ministeri

Membres d’UP ahir a les Borges Blanques.

Membres d’UP ahir a les Borges Blanques.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’organització agrària JARC-COAG va advertir ahir que la retallada del 10% en la subvenció de l’assegurança de fruiters reduirà les contractacions i deixarà “indefensos” els productors, que inicien el període de contractació el pròxim 15 de novembre.

Segons l’organització, l’esborrany del nou Pla d’Assegurances Agràries Combinades que ha presentat l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (Enesa), dependent del ministeri d’Agricultura, preveu la reducció dels ajuts en la línia dels fruiters, els farratges i els cultius energètics. JARC-COAG tem que la reducció s’estengui a tots els sectors agraris i ja ha elevat una queixa al ministeri alertant dels perjudicis que això pot suposar.

Només 1 de cada 8 va incloure en la seua dieta almenys cinc peces de fruita o verdura al dia

Per a JARC-COAG, la rebaixa redueix les possibilitats de contractació, ja que, en el cas de l’assegurança de fruiters, es tracta de la pòlissa més cara de tot el sistema, i això es produeix en una campanya especialment complicada per als productors, afectats pels baixos preus en origen i per la sequera. A més, la retallada afectarà la renda dels productors i “serà la sentència de mort per a una línia d’assegurança pionera en l’àmbit europeu”, va lamentar el responsable sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda.

Davant del temor que aquesta reducció s’estengui a tots els sectors agraris, l’organització agrària va entregar un document a Enesa advertint dels perills d’aplicar les retallades, que considera “molt greus” en el cas de la línia dels fruiters, un sector molt dependent del comportament del mercat.

L’organització agrària reclama a Agricultura una dotació pressupostària més gran per a les assegurances agràries combinades.

Els socis comunitaris amb menys població major de 15 anys que no va consumir aquests aliments diàriament el 2014 van ser Bèlgica (16,1%), Portugal (20,7%), el Regne Unit (21,3%) i Itàlia (23%), mentre que després d’Espanya se situen Eslovènia (27%), Croàcia (27,5%) i Grècia (30,1%).

D’altra banda, un de cada vuit espanyols (un 12,4%) va incloure en la seua dieta almenys cinc peces de fruita o verdura al dia, un percentatge lleument inferior a la mitjana comunitària (14,1%). Molt més gran va ser el percentatge que va consumir entre una i quatre peces de fruita: un 62,6%.

Els països europeus amb un percentatge més alt de població que va incloure en la seua dieta diària almenys cinc peces de fruita o verdura van ser el Regne Unit (33%), Dinamarca (26%) i els Països Baixos (25%). En el pol oposat es troben Romania (3,5%), Bulgària (4,4%), Croàcia (7%), Àustria (7,2%), Eslovènia (7,5%) i Grècia (7,8%).

Un 25% dels espanyols no menja fruita ni verduraUn 25% de la població espanyola de més de 15 anys no consumeix diàriament fruita i verdura, un percentatge per sota de la mitjana europea, segons les dades corresponents al 2014 publicades ahir per Eurostat amb motiu de la celebració demà del Dia Mundial de l’Alimentació.

tracking