SEGRE

LABORAL SEGURETAT SOCIAL

El Govern proposa fer compatible cobrar el 100 per cent de la pensió amb una ocupació

Fins ara només es podia cobrar el 50% per compatibilitzar amb una feina, sota la figura del denominat “pensionista actiu” || Báñez assegura que el Fons de Reserva és un instrument d’ús temporal

La ministra d’Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez.

La ministra d’Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez, va afirmar ahir que el compromís del Govern, si es posa en marxa la nova legislatura, és fer compatible el cobrament de la totalitat de la pensió de jubilació amb una ocupació.

Des de mitjans de març del 2013, es permet compatibilitzar el cobrament del 50 per cent de la pensió de jubilació amb una feina per compte propi o aliè, ja sigui a jornada completa o a temps parcial, als que hagin complert l’edat ordinària de jubilació i no tinguin dret a pensió completa. És el que el Govern denomina “pensionista actiu”.

Segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), el nombre d’ocupats a Espanya amb més de 65 anys d’edat ha crescut un 28 per cent en els dos últims anys. Ja hi ha 162.600 persones, entre treballadors per compte propi i assalariats, en aquest col·lectiu d’edat.

Fins que aquesta mesura va entrar en vigor, la possibilitat de compatibilitzar treball i pensió només existia per als assalariats a temps parcial i per als autònoms amb ingressos no superiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Sobre el pagament de la paga extra del desembre del 2017 per als pensionistes, la ministra en funcions va apuntar que les pensions a Espanya es paguen amb ocupació i que aquest és el primer “gran” compromís del Govern d’Espanya. En aquest context, va afirmar que continuen creant ocupació de “qualitat” per fer que el sistema de pensions sigui sostenible en el mitjà i llarg termini.

“El 2011 per cada nova pensió a Espanya es destruïen tres llocs de treball, mentre que aquest any per cada nova pensió que entra en el sistema es creen set llocs de treball. Aquesta és la fortalesa del nostre model de benestar, un model admirat i volgut per tots els espanyols”, va afegir.

Va destacar a més que la recaptació actual d’ingressos per cotitzacions està creixent al 4%, un ritme superior al de l’afiliació a la Seguretat Social.

D’altra banda, Báñez va recordar que el Fons de Reserva de les pensions és un instrument d’ús temporal, “no una finalitat en si mateixa” i va subratllar que les pensions a Espanya es continuen pagant amb ocupació i amb la cotització de l’ocupació dels espanyols.

Per a la ministra, a Espanya, després d’iniciar una recuperació i superar una crisi, es paguen més pensions que mai i l’import també és més gran, ja que la mitjana d’aquestes supera els 1.000 euros al mes. A la província de Lleida el mes de setembre, la pensió mitjana de jubilació va ser de 897,92 euros al mes.

Lleida perd quasi 4.000 cotitzadors estrangers al setembre

La Seguretat Social va perdre 3.933 cotitzadors estrangers el mes de setembre, en relació amb el mes anterior a la província de Lleida, segons va informar ahir el ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, xifra que suposa un descens del 9,89%. El nombre d’immigrants en alta es va situar al finalitzar el mes de setembre en 36.368 persones i aquest descens es deu, principalment que al setembre comença la recta final de la campanya de la fruita a la província, per la qual cosa descendeix el nombre de contractacions de treballadors temporers. En termes interanuals, el nombre d’afiliats estrangers va augmentar en 2.978 persones, que suposa un 8,92% més que el setembre del 2015.

En el conjunt de l’Estat, la Seguretat Social va perdre 521 cotitzadors estrangers al setembre, un 0,03%, fins a comptabilitzar 1.727.034 persones. Aquest descens és el tercer consecutiu després dels del juliol i l’agost.

tracking