SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

La producció d’oli a Lleida serà un 30 per cent inferior per la sequera

La FCAC calcula que es produiran 6.000 tones davant les 8.500 de la campanya anteiror || El sector preveu que els preus es mantinguin o, fins i tot, repuntin

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va vaticinar ahir que la producció d’oli a Lleida per a aquesta temporada serà d’un 29,4% inferior que l’anterior a causa de la sequera. Així es va posar de manifest en una jornada celebrada a la Granadella on unes cinquanta cooperatives van debatre la situació del sector i van analitzar les previsions d’aquest any. Segons indiquen les dades de la FCAC, l’any passat es van produir a Lleida unes 8.500 tones d’oli i en la propera es preveu que disminueixi fins a les 6.000.

L’absència de pluges durant els últims mesos provocarà que la producció d’aquesta campanya sigui d’aproximadament 2.500 tones menys a les comarques lleidatanes. Segons el responsable d’oli de la FCAC, Antonio Galcerán, que no hagi plogut com hauria de fer-ho és la causa per la qual el rendiment de l’oliva serà baix i en conseqüència, es produirà menys oli. Tanmateix, va explicar que les pluges de l’última setmana, “pot ser que hagin ajudat”. Tot i així, fins que no acabi la campanya “no es podrà fer un balanç exacte”. La sequera no afectarà, tanmateix, la collita a Tarragona i, per tant, les previsions seran més grans a nivell de Catalunya que l’any passat, un 29,6% més. “L’any passat a Catalunya es van produir 27 mil tones i preveiem que aquest any en siguin 35 mil”, va explicar Galcerán. Amb tot, va voler destacar que si no hagués estat per la sequera “el pronòstic hauria estat molt més gran”.

A nivell estatal, la producció va ser d’1,4 milions de tones l’any anterior i en aquest serà una mica inferior, d’1,3 milions. Galcerán va explicar a més que es mantindran els preus de l’oli, però “si Grècia i Itàlia tenen una baixa producció, apujaran els preus”. Després de la reunió, es va fer una visita al Museu de l’Oli i al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya.

Proposta alternativa de la FCAC contra la mosca de l’olivaLa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat al departament d’Agricultura una proposta alternativa a la lluita química contra la mosca de l’oliva. El responsable de l’oli de la FCAC, Antonio Galcerán, va explicar que volen fer un grup cooperatiu d’estudi alternatiu contra els químics. En cas que la Generalitat ho aprovi, existeixen diverses propostes d’ajuts agroambientals, la Federació rebrà una subvenció de la Unió Europea per fer un estudi els anys 2017, 2018 i 2019. Així mateix, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va fer una avaluació dels treballs que es realitzen per evitar l’entrada a Catalunya de la Xylella fastidiosa, que afecta l’olivera i el taronger, des d’altres països mediterranis, com per exemple Itàlia. Galcerán va explicar que s’ha de seguir amb el protocol establert en les importacions per tal d’evitar que aquest bacteri entri al nostre país.

tracking