SEGRE

RAMADERIA MERCATS

El porcí encadena quatre setmanes de caiguda de preus

Voreja costos de producció després de cotitzar a 1,18 euros/kg || Descensos generalitzats a Europa al reduir-se les exportacions

Imatge d’una explotació de porcí d’engreix de Lleida.

Imatge d’una explotació de porcí d’engreix de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de bestiar porcí ja encadenen quatre setmanes de caiguda de les cotitzacions a la llotja de Mercolleida i han passat dels 1,325 euros/quilo del porc de Lleida del passat 22 de setembre als actuals 1,18 euros/quilo, és a dir, un descens de 0,14 euros en tot just quatre sessions de la llotja lleidatana.

La situació, ja alertada pels mateixos productors fa unes setmanes, encara no és preocupant, ja que aquest exercici està sent, de moment, positiu, encara que el resultat final dependrà de l’evolució dels preus en les setmanes que queden. I el panorama, almenys a l’observar la marxa de la resta de mercats europeus, no és gaire esperançador.

Les cotitzacions d’aquest sector ramader als mercats dels principals productors també estan en caiguda lliure, amb descensos de 0,03 euros aquesta setmana a Alemanya, així com a Dinamarca, la Xina o els Estats Units.

Hi ha diverses raons que, segons fonts del sector, expliquen aquests descensos. D’una banda, un relatiu excés de producció provocat per uns mesos de cotitzacions favorables que ha portat molts productors a omplir places d’engreix que mantenien buides i, de l’altra, el fre experimentat per les exportacions de porcí europeu a països tercers, principalment a la Xina, i que des de la passada primavera s’havia convertit en el gran baló d’oxigen d’aquest sector.

Així doncs, segons Eurostat, en el mes d’agost passat, Europa va exportar un total de 180.000 tones de carn de porcí, una quarta part menys del que va exportar al juny, quan es va aconseguir un rècord en les exportacions.

La raó, ja apuntada, és la menor venda de canals a la Xina, un 66% menys que l’agost de l’any anterior. Els Estats Units i el Canadà, amb excedents també importants de porcí, busquen col·locar-los al mercat asiàtic a preus molt més competitius que els europeus, i aquest fet ha frenat un mercat que durant el primer semenstre d’aquest any ha estat el gran impulsor dels preus positius.

tracking