SEGRE

FRUITA SECA PRIMERES VALORACIONS

La collita d’ametlla a Lleida baixa un 30% a causa de la falta de pluges

La sequera ha provocat la mort de molts arbres i ha debilitat la resta per a la pròxima campanya || Els preus aguanten, segons indiquen els sindicats

Imatge de principis del mes de setembre passat d’arbres afectats per la falta d’aigua a Belianes.

Imatge de principis del mes de setembre passat d’arbres afectats per la falta d’aigua a Belianes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La minva de pluges durant els mesos clau de producció han confirmat els pitjors presagis per als productors d’ametlla de Lleida, amb una pèrdua estimada de fins al 30 per cent de la producció d’aquesta campanya i amb la molt possible afectació de la campanya següent.

Això es deu al fet que la sequera que ha anat arrossegant la producció d’aquesta fruita seca al llarg de tota la campanya ha acabat per fer que morin molts arbres i els que no ho han fet han pogut quedar greument afectats de cara a la campanya següent, segons van explicar els productors.

Els productors demanen més suport de la Generalitat a l’ús de regadius per a la fruita seca

Si no plou al llarg d’aquesta tardor i hivern, els productors temen que els arbres es debilitin de tal manera que fins i tot no tinguin forces per produir flor, la qual cosa, al seu torn, minvarà la producció de la pròxima campanya.

Pel que fa a aquesta campanya, pràcticament finalitzada, d’una producció que s’esperava similar a la del 2015, prop d’unes 16.000 tones, de les quals pràcticament la meitat és producció lleidatana, s’espera que arran d’aquesta greu falta d’aigua es redueixi un 30 per cent i la que ha sobreviscut ha produït fruits petits.

L’ametller és un tipus d’arbre que no expulsa el fruit en cas de sequera per salvar-se, com ocorre amb d’altres, per la qual cosa llargs períodes sense aigua es tradueixen en la seua mort. A més a més, s’ha donat el cas que en diferents zones en les quals l’arrelat en varietats primerenques com la marcona o llargueta ha produït menys i en zones de reg el fet d’haver començat al mes de maig, molt abans que en campanyes anteriors, ha disparat els costos de producció.

Per tot plegat, els productors demanen a la Generalitat que aposti més pels regadius en aquest tipus de produccions, amb l’objectiu d’evitar desastres com el que al final ha provocat la falta d’aigua durant els mesos necessaris per a una bona campanya de fruita seca a la província de Lleida.

D’aquesta manera, tant Unió de Pagesos com JARC-COAG preveuen un mal any per al sector pel que fa a producció. Quant als preus, van aguantant amb cotitzacions raonables, que van des dels gairebé 6 euros per quilo de la varietat comuna als 7 de la llargueta o els 8 euros de la marcona.

tracking