SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

El nombre de contractes de les ETT es dupliquen en 4 anys a Lleida

Pugen des del 2012, quan es va aprovar la reforma laboral, de 15.553 a 28.248 l’any passat || Al setembre, el 20% de les ofertes no van arribar al mes de durada

El 89% dels contractes temporals firmats al setembre era del sector serveis.

El 89% dels contractes temporals firmats al setembre era del sector serveis.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La reforma laboral aprovada el 2012 va donar un paper més preponderant a les Empreses de Treball Temporal (ETT) al poder actuar com a empreses privades de col·locació. A la pràctica, ha significat que en quatre anys s’han multiplicat el nombre de contractes gestionats per les ETT a Lleida, segons dades del ministeri d’Ocupació.

Des del 2012 fins a l’actualitat, els contractes d’aquestes firmes han registrat un creixement del 88%, que han passat de 14.966 a 28.248 el 2015, pràcticament el doble. A més, el 2016 es van firmar 15.553 contractes fins al mes de juliol, amb la qual cosa va superar la xifra anual del 2012.

En el conjunt de les comarques de Lleida, el ministeri té autoritzada l’activitat d’una quinzena d’aquestes ETT, el mateix nombre que a Girona, mentre que a Tarragona n’hi ha una vintena i Barcelona compta amb 78.

La major part de les empreses que recorren als serveis d’una ETT per cobrir una baixa temporal o una activitat determinada són pimes, que no tenen amplis departaments de recursos humans per fer una tasca de selecció de candidats. Però també les empreses recorren a les ETT per desenvolupar una comanda o cobrir una activitat per un temps determinat. Per exemple, el mes de setembre passat a Lleida el 54,78% dels contractes temporals firmats eren d’obra o servei. Els sindicats veuen en aquest pes de les ETT una mostra que els ocupadors hi recorren perquè els serveis d’intermediació laboral públics no funcionen amb l’agilitat que haurien de funcionar.

Però el creixement de la seua activitat, segons responsables del sector, també pot tenir a veure amb el fet que es va perdent la por a les ETT, sobretot una vegada que està assegurat per llei que els treballadors contractats per aquesta mediació han de cobrar el mateix i tenir idèntiques condicions laborals que els de les empreses que els ocupin.

Les últimes dades de contractes de la conselleria de Treball reflectien que el total de temporals el setembre del 2016 a Lleida, el 19,8 per cent no arribava al mes de durada. És el cas de 3.008 contractes. Un total de 1.401 contractes van arribar a tenir una durada d’un trimestre, mentre que uns altres 988 van durar de tres a sis mesos. Tan sols 933 contractes subscrits el mes passat van mantenir en plantilla el treballador entre un i dos semestres.

Responsables del mercat laboral de CCOO ja van alertar del “problema” de la gran quantitat de llocs de treball temporals, sobretot a Lleida. “Hi ha molta precarietat, rotació laboral i les condicions són baixes”, van assenyalar.

tracking