SEGRE

INFORME

Les dones guanyen avui el que els homes fa una dècada

Haurien de treballar cinquanta dies més a l’any per igualar les seues nòmines, segons un informe d’Oxfam

Les dones guanyen avui el que els homes fa una dècada

Les dones guanyen avui el que els homes fa una dècada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones cobren avui el que els homes guanyaven fa una dècada i haurien de treballar cinquanta dies més a l’any per igualar les seues nòmines, la qual cosa converteix Espanya en el sisè país europeu amb més bretxa salarial de gènere, només per sota de Eslovàquia, Alemanya, la República Txeca, Àustria i Estònia.

Així es desprèn de l’informe "Baixen els salaris, creix la desigualtat: l’impacte de les diferències salarials a les llars" elaborat per Oxfam Intermón, que assenyala que la crisi ha provocat que a Espanya el salari mitjà caigui un 6,1 % entre 2008 i 2014 i els sous més baixos s’enfonsin un 28 %.

Tot això ha portat a un augment de la desigualtat, que s’ha encebat principalment amb les dones i els joves.

Recollint dades d’Eurostat de 2015, l’ONG destaca que Espanya s’ha convertit en un dels membres de la UE, només superat per Romania, on els joves treballadors està en més risc de pobresa i exclusió social, en concret un de cada cinc d’entre 18 i 24 anys.

La diferència entre els salaris mitjans dels nois d’entre 16 i 24 anys i les persones d’entre 55 i 64 anys ha augmentat, passant de guanyar la meitat que ells el 2008 (1.050 euros) a només el 45 % el 2014 (1.260 euros).

L’increment de la bretxa salarial ha estat especialment incisiu en les dones, que el 2015 cobraven un 18,8 % menys que els seus companys per realitzar la mateixa feina.

O, el que és el mateix, van guanyar el que els homes el 2006, i han de treballar cinquanta dies més a l’any per equiparar-s’hi; en cas de seguir a aquest ritme, no serà fins el 2133 quan aquesta bretxa es tanqui definitivament.

L'ONG proposa solucions

Una possible solució a aquesta diferència podria ser, segons proposa aquesta organització, la penalització dels centres de treball que incompleixin el dret a la igualtat i estableixin salaris diferents per a homes i dones encara que tinguin la mateixa categoria laboral, així com mesures per facilitar la conciliació personal i professional.

Creix la bretxa entre rics i pobres

Tampoc no ha deixat d’aprofundir-se l’abisme salarial entre rics i pobres: els sous dels que més guanyen han augmentat gairebé un 20 % i els de les classes mitjanes s’han desplomat un 8 %, recorda l’informe citant dades de l’OCDE.

A Espanya, la diferència de renda dels que més guanyen sobre els que menys ha passat de ser de 10 a 15 vegades superior, la qual cosa situa al país, on un 28,6 % de la seua població és en risc de pobresa i exclusió social, al quart país europeu amb més desigualtat.

I aquest abisme també és present entre els executius i directius de les empreses de l’Ibex 35 i els seus empleats "ordinaris": els primers els en tenen prou amb treballar mig mes per cobrar el que els segons en tot un any.

Per acabar amb aquestes diferències, Oxfam Intermón reclama al nou Govern, al Parlament i a les administracions públiques en general un augment progressiu del salari mínim interprofessional, actualment fixat en 764 euros al mes, fins assolir els 1.000 el 2020.

Amb això, Espanya compliria la recomanació europea perquè el mínim sigui el 60 % del salari mitjà.

També demana regular per llei una escala salarial de 1:10, per la que el salari més alt no pot superar en més de deu vegades al mitjà de l’empresa i fomentar la contractació pública de les societats que l’apliquin.

tracking