SEGRE

OLI CAMPANYA

Lleida ja recol·lecta les olives

La sequera provoca que la producció d’oli sigui un 30% menor que la de l’any passat, però no hi haurà problemes en la qualitat || La DO Garrigues confia en l’estabilitat dels preus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de la Denominació d’Origen Garrigues van iniciar ahir a Maials, Juncosa i el Soleràs la campanya d’oli, en què preveuen obtenir uns tres milions de quilos d’oli, un 30% menys que el 2015 per la sequera.

El president de la DO Garrigues, Enric Dalmau, va detallar que les pèrdues arribaran al 50% a les zones de secà, que no tenen reg de suport, per l’absència de pluges. En aquests casos l’oliva és petita i no ha pogut desenvolupar-se correctament sense prou aigua, però va assegurar que no hi ha “cap problema pel que fa a la qualitat de l’oliva”. Tanmateix, Dalmau confia que gràcies a les últimes pluges i la humitat d’aquests dies, algunes d’aquestes olives es puguin salvar.

La Cooperativa de Maials espera una producció d’oli similar a la de l’any passat d’un milió de quilos

En canvi, a les zones amb reg de suport s’espera una “bona collita”, amb una producció “normal” en relació amb anys anteriors. La qualitat de l’oli és “bona” malgrat que els rendiments estan sent baixos, com ja acostuma a succeir a començaments de la collita.

Tanmateix, la disminució de la producció d’oli d’aquesta temporada fa témer als responsables de la Denominació d’Origen que “es puguin perdre mercats que s’havien guanyat en els últims anys”, al no poder satisfer-los la demanda. En aquest sentit, Dalmau va recordar que “fa tres anys que la DO incrementa anualment un 10 per cent les vendes”.

Com ja és habitual, els productors de Maials han estat un any més els primers a començar la campanya de recol·lecció de l’oliva a la DO. La Cooperativa de Maials espera una producció “bastant bona”, que rondarà el milió de quilos d’oli –similar o fins i tot una mica per sobre de l’any passat–, ja que la majoria d’explotacions d’olivera d’aquesta localitat disposen de reg de suport, fet que “permet garantir la collita tant en quantitat com en qualitat”, segons va destacar el president de la Cooperativa de Maials, Josep Segura.

En relació amb els preus, des de la DO confien que aquesta campanya es mantindran o puguin ser lleugerament superiors si es té en compte que la baixada productiva també afecta tant Andalusia com els principals països productors, com són Grècia, Itàlia, Turquia i Tunísia, malgrat que s’haurà de veure com va evolucionant la campanya, va explicar Dalmau.

D’altra banda, el consell regulador de la Denominació d’Origen Garrigues manté paralitzat el projecte de l’ampliació a la Noguera, Pla d’Urgell i la Segarra fins que no hi hagi consens a les cooperatives.

El desenvolupament de l’oliva ha sigut correcte a les zones de reg.

El desenvolupament de l’oliva ha sigut correcte a les zones de reg.

El desenvolupament de l’oliva ha sigut correcte a les zones de reg.

El desenvolupament de l’oliva ha sigut correcte a les zones de reg.

tracking