SEGRE

COMERÇ AGROALIMENTARI

Els acords comercials de la UE danyaran el boví

Segons un informe de la mateixa Comissió Europea || D’altra banda, beneficiaria els productes lactis i el porcí

Imatge d’arxiu d’una explotació de boví de carn.

Imatge d’arxiu d’una explotació de boví de carn.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va presentar ahir als països de la Unió Europea un estudi sobre els efectes dels acords de lliure comerç en els mercats agroalimentaris europeus, segons el qual els sectors més beneficiats de la liberalització seran el lacti i el porcí i els més perjudicats serien la carn de boví i l’arròs.

Brussel·les ha elaborat un estudi en el qual analitza l’impacte de dotze tractats comercials tant ja conclosos com el del Canadà (CETA), com en fase de negociació (el TTIP o el de Mercosur). També altres que puguin ser renovats i aquells per als quals es puguin iniciar les negociacions. No obstant, Brussel·les va advertir que no inclou una anàlisi “exhaustiva” per a una sèrie de productes, com les fruites i hortalisses, el vi o l’oli d’oliva, a causa de les limitacions en la metodologia. Tampoc recull les potencials mesures que es puguin adoptar per protegir els sectors més sensibles.

Segons l’informe, malgrat que els acords beneficiarien el porcí, perjudicarien l’avicultura

En el cas dels lactis, Brussel·les creu que serà més elevat el creixement de les exportacions que el de les importacions. En concret, les oportunitats més grans per a aquests productes serien als Estats Units, el Japó, Mèxic i els països de Mercosur. L’efecte combinat dels acords comercials conduiria a un increment de la producció de llet d’entre el 0,2 i el 0,7 per cent i el preu creixeria entre un 2 i un 7%.

Al contrari, les importacions de carn de boví, procedents dels països de Mercosur, podrien augmentar en fins a 356.000 tones, que produirien una caiguda dels preus entre el 8 i el 16%.

A més, l’informe subratlla que aquests efectes negatius podrien suavitzar-se gràcies a un increment del consum d’aquesta carn, per limitar la caiguda de la producció comunitària a un 1,4% com a màxim.

Pel que fa al porcí, Brussel·les conclou que els mercats més prometedors serien el Japó, Mercosur i els EUA. Tanmateix, aquest efecte es compensa amb l’augment de les importacions avícoles, que l’estudi engloba en la mateixa categoria.

tracking