SEGRE

ECONOMIA INTERNACIONALITZACIÓ

“Xile ofereix grans oportunitats a l’economia lleidatana per la seua afinitat comercial”

La delegada d’ACCIÓ a Santiago de Xile ha visitat aquesta setmana Lleida per posar-se en contacte amb empreses amb plans en aquest país || Sinergies a nivell comercial i de coneixements entre firmes

Marta Barriga, directora de la delegació d’ACCIÓ a Santiago de Xile.

Marta Barriga, directora de la delegació d’ACCIÓ a Santiago de Xile.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La directora de l’oficina d’ACCIÓ a Santiago de Xile, Marta Barriga, ha visitat aquesta setmana Lleida per reunir-se amb mitja dotzena d’empreses lleidatanes interessades a dur a terme negocis en aquest país llatinoamericà. Al contrari del que es podia pensar, no només s’ha reunit amb empreses merament agroalimentàries, sinó també amb firmes de serveis com per exemple del sector de l’embalatge industrial.

Amb 23 anys d’història des que es va crear, la delegació de Santiago de Xile sol viatjar a Catalunya una mitjana de dos vegades a l’any per contactar amb les empreses que s’interessen per internacionalitzar-se a Llatinoamèrica, una zona comercial de grans oportunitats, com assegura la delegada a Xile.

Segons ACCIÓ, les firmes que surten a l’exterior són les que més ràpid assimilen la innovació

El procés és senzill. La delegació d’ACCIÓ a Lleida promou els contactes entre les empreses lleidatanes interessades amb la delegació i aquesta comença a estudiar cas per cas les possibilitats de negoci.

“Òbviament, l’economia lleidatana té una gran força al sector agroalimentari, de manera que pot assolir sinergies importants amb la xilena ja que al costat de la minera, aquest país és una gran potència en l’hemisferi sud en l’agricultura”, assegura Barriga.

Per això, aquest país pot despertar un atractiu especial als empresaris lleidatans. Altres factors importants a tenir en compte són que Xile disposa actualment de variats acords comercials amb altres països veïns com l’Argentina o el Brasil, la qual cosa podria fer de pont a les empreses lleidatanes a aquestes destinacions. Segons les dades del govern xilè, els llaços comercials assoleixen el 63 per cent del PIB del món, arribant a una mica més del 80% de la població mundial.

Ara bé, si el focus d’atenció és Xile, Barriga explica que el que es busca és un distribuïdor o importador local ja que no existeix la figura de l’agent comercial. “L’ideal és trobar una empresa homòloga a la lleidatana que es complementi amb el tipus de producte o servei que vulguin oferir”, explica, aplanant el camí. A més, aquest tipus d’acords poden no ser estrictament comercials sinó que a més afavoreixin la transferència de coneixements o la d’aprenentatge de les diferents tècniques que puguin faltar a l’empresa.

Des que s’inicien els primers contactes de les empreses lleidatanes interessades fins a la posada en marxa d’un negoci pot variar però sol ser d’uns dos o tres mesos.

Les empreses del sector agroindustrial són les que més es mouen però les que orbiten al seu voltant, com les de packaging, van prenent posicions en el mercat internacional. Des d’ACCIÓ es remarca a més que les empreses que surten fora són les que a més incorporen la innovació amb més rapidesa.

La delegació lleidatana ja prepara més trobades i la pròxima oficina internacional a arribar serà la delegació xinesa, possiblement a finals d’aquest mateix mes, una destinació de gran oportunitat per al sector agroalimentari.

D’altra banda, també es treballa per a la visita de la delegació de Sillicon Valley (Califòrnia), per preparar contactes especialment amb empreses del sector TIC.

Contacte continu amb les oportunitats de negoci a l’exteriorACCIÓ Lleida sol acollir un mínim d’una visita al mes de les 36 delegacions amb les quals compta ACCIÓ pel món. Però fins i tot les noves tecnologies atansen cada dia més els interessats a expandir el seu mercat a l’exterior gràcies a les noves tecnologies a través de videoconferències. Des de la delegació lleidatana han notat que el perfil de les empreses interessades ha anat canviant amb el pas del temps i ha passat dels tímids contactes a empreses amb algun bagatge internacional o que compten amb projectes avançats cap a l’externalització i que necessiten l’empenta final per a la seua expansió internacional.

Marta Barriga, directora de la delegació d’ACCIÓ a Santiago de Xile.

Marta Barriga, directora de la delegació d’ACCIÓ a Santiago de Xile.

tracking