SEGRE

POLÍTICA

El Congrés vota demà la petició de Podemos de pujar el SMI a 800 euros el 2018

I arribar als 950 euros al mes el 2020, complint així la recomanació de la Carta Social

El Congrés vota demà la petició de Podemos de pujar el SMI a 800 euros el 2018

El Congrés vota demà la petició de Podemos de pujar el SMI a 800 euros el 2018

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés vota demà la petició d’Unidos Podemos de pujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 800 euros el 2018 i 2019 i que assoleixi els 950 euros el 2020, ja que d’aquesta forma es compliria amb la recomanació de la Carta Social Europea que situa el SMI en el 60% del salari mitjà.

El grup parlamentari d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea presenta demà en el ple del Congrés una proposició de Llei que ja va registrar en la passada legislatura però que no va arribar a ser debatuda ni votada.

La iniciativa d’Unidos Podemos recorda que el 2015 el salari mínim a Espanya va ser de 655,20 euros mensuals (en 14 pagues), molt inferior a la quantia establertes per altres països, com Grècia on aquest sou va ascendir a 862,80 euros mensuals o a França i Irlanda, que va ser d’1.343,80 i 1.398,40 euros respectivament.

La pujada que demana la formació morada se situa en els 13.300 euros anuals a final de la legislatura i afegeix que podria incrementar-se en anys successius i en cap cas no disminuir.

Advoca per una reforma l’Estatut dels Treballadors perquè el SMI es revaloritzi anualment en funció de l’IPC previst per a aquell any, i es revisaria amb efectes retroactius l’1 de gener de cada any per veure si l’IPC real ha estat superat pel previst.

A més, incideix que en el salari mínim s’ha de computar únicament la retribució en diners, sense que el salari en espècie pugui donar lloc a una minoració del mateix.

També recorda que es tracta d’un sou inembargable i que la quantia econòmica del salari mínim establert per llei tindria efectes sobre els convenis col·lectius que es negociïn a partir de la seua entrada en vigor.

Segons la formació morada, el SMI ha de ser fixat, prèvia consulta amb sindicats i empresaris, tenint en compte el cost de la vida, la productivitat mitjana nacional assolida, l’increment de la participació del treball en la renda nacional i la conjuntura econòmica general.

La proposició de Llei de Podemos es debat després que la Comissió d’Ocupació donés llum verda la setmana passada a una altra iniciativa pactada pel Partit Democràtic de Catalunya (PDC), PSOE, Unidos Podemos, ERC i el PNB per demanar que el Govern acordi amb els agents socials una pujada del Salario Mínimo Interprofesional (SMI) esglaonada perquè arribi a 12.000 euros anuals al final de la legislatura.

A més, en l’anterior legislatura el ple del Congrés també va aprovar per unanimitat instar a l’Executiu a negociar un calendari de pujada amb patronal i sindicats per adaptar-lo a la recomanació de la Carta Social Europea i que se situï en el 60 % del salari mitjà net.

La iniciativa va decaure en convocar-se noves eleccions.

tracking