SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Jubilats a l'alça, treballadors a la baixa

L’INE calcula que d’aquí a 15 anys una quarta part de la població de Lleida tindrà més de 65 anys || Mentre que només hi haurà 235.000 majors de 18 anys i els actius podrien caure a 138.500

Un moment de la reunió sobre el Pacte de Toledo feta ahir al Congrés.

Un moment de la reunió sobre el Pacte de Toledo feta ahir al Congrés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida té en aquests moments només 1,78 treballadors cotitzant per cada pensionista, una taxa insuficient per cobrir el cost de les prestacions, com va publicar ahir SEGRE. Però les perspectives de futur no tenen aparences de millorar. Les previsions d’evolució de la població a Lleida apunten que la província tindrà en tot just una dècada el 22,89% de la seua població major de 65 anys, una taxa que assolirà el 25% l’any 2013.

En l’actualitat, superen l’edat de jubilació el 19% dels lleidatans. Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística afegeixen que el nombre de persones majors de 18 anys anirà a la baixa. Així, l’any 2026 hi haurà uns 93.528 majors de 65 anys i només 246.480 que hagin superat l’edat de votar. Per al 2031, les xifres passarien a ser 103.499 de majors, davant de 235.293 persones entre 18 i 65 anys.

El cost de les pensions assoleix un nou rècord a Lleida, amb 77,7 milions aquest mes de novembre

Tanmateix, s’ha de tenir en compte que no tot aquell que superi els 18 anys pot considerar-se població activa (persones en disposició de treballar). Cal comptabilitzar-hi persones que pateixin una incapacitat, que continuïn els seus estudis o que, per altres raons, com pot ser quedar a cura de les seues famílies, no s’incorporen a la vida laboral.

En aquests moments, la taxa d’activitat (mesura les persones que tenen feina o en busquen) a la província de Lleida és d’un 58,85%. Si aquesta taxa no s’incrementa en el futur, estaríem parlant que la població a Lleida en disposició de treballar de més de 18 anys es limitaria a 145.053 persones d’aquí a una dècada i 138.470 en quinze anys. Aquestes dades posen de manifest les dificultats que suposa l’evolució de la població i el manteniment del sistema de pensions tal com es troba en aquests moments. De fet, l’any passat ja hi va haver un dèficit de 230 milions a Lleida entre el que es va recaptar per cotitzacions socials i el cost de les prestacions.

La despesa en pensions registra rècords mes a mes. Al novembre, han suposat per a la Seguretat Social un desemborsament de 77,7 milions d’euros a la província, xifra que suposa un increment del 2,4% respecte a les mateixes dates de l’any passat.

Aquest mes s’han pagat a Lleida 97.815 pensions, un 0,6% més que el novembre del 2015. En el conjunt de l’Estat, la despesa en pensions assoleix els 8.598 milions.

Ocupació planteja pagar reduccions via Pressupostos

La ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va plantejar ahir alleujar el dèficit del sistema de pensions amb més finançament via Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), i va posar com a exemple la tarifa plana i altres reduccions a la Seguretat Social, a banda de les pensions de viudetat.

Báñez, que va comparèixer ahir, va insistir en el fet que la conversió de les reduccions de les cotitzacions o les tarifes planes en bonificacions i que suposen una minoració d’ingressos podrien ser finançades via pressupostos, cosa que suposaria tapar un dèficit per valor d’uns 1.900 milions d’euros.

tracking