SEGRE

ENTITATS

La Cooperativa de Linyola compleix 100 anys i inverteix prop d'un milió en la seua ampliació

Carme Forcadell presideix els actes del centenari de l’entitat, que mantindrà al centre del municipi oficines i botiga || Agricultura anuncia nous ajuts a la comercialització per a aquestes entitats

Jaume Pedrós, Carme Forcadell i Àlex Mases, ahir a la cooperativa de Linyola.

Jaume Pedrós, Carme Forcadell i Àlex Mases, ahir a la cooperativa de Linyola.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va presidir ahir la celebració del centenari de la Cooperativa de Linyola, entitat que compta amb uns 362 socis i un miler de col·laboradors i que assumeix el repte de continuar creixent, encara que fora del nucli urbà del municipi. Per aquesta raó, l’entitat ja ha adquirit unes dos hectàrees de terreny en una zona pròxima a la carretera de Bellcaire, on la cooperativa ja compta amb diversos magatzems, amb l’objectiu de concentrar-hi tota l’activitat industrial. Així, es construirà una nau d’uns 3.000 metres quadrats, obres que comptaran amb un pressupost entre 800.000 i 900.000 euros.

La previsió és que les obres s’iniciïn d’aquí a un parell d’anys. Tota l’activitat de la cooperativa es traslladarà a aquesta zona, a excepció de les oficines, la botiga i el taller, que es mantindran al centre. D’aquesta manera, s’evitarà el trànsit de camions per dins del municipi, la qual cosa ha generat queixes de veïns, segons va explicar el president de la Cooperativa, Jaume Pedrós. Actualment, a les naus de la carretera de Bellcaire, la cooperativa té el punt de venda dels adobs sòlids i líquids i maquinària.

La centenària cooperativa factura uns 20 milions d’euros anuals i produeix unes 80.000 tones de pinso, 40.000 de panís, 12.000 de cereal i 9.000 de farratges.

L’acte va comptar amb la participació del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Díaz, que va anunciar una nova línia d’ajuts “de competitivitat” que substituiran l’actual “de concentració”. En concret, es busca crear la figura de les plataformes de comercialització que, segons Díaz, “permetrà que diverses cooperatives s’uneixin en una societat per fer una estructura que s’encarregui de la comercialització, el màrqueting o la logística, amb l’objectiu de sumar esforços, crear marca i treballar amb vista al mercat interior i l’internacional”. Aquesta línia està pendent d’una dotació econòmica en els pressupostos del 2017.

En el seu parlament, Carme Forcadell va afirmar que “el cooperativisme és un valor fonamental del país, perquè no és només un model productiu, sinó també una filosofia de vida i un model alternatiu molt important en la societat en la qual ens trobem”. “Crec fermament en el cooperativisme i crec que s’ha d’impulsar i ajudar”, va remarcar la presidenta del Parlament, que va ser l’encarregada de descobrir la placa commemorativa del centenari. L’alcalde de Linyola, Àlex Mases, va lloar la capacitat de resiliència de la cooperativa al llarg dels anys: “Segurament, aquesta paraula va nàixer aquí.”

“Defenso la llibertat d’expressió allà on faci falta”

“Defensaré la llibertat d’expressió i el dret de participació dels diputats i diputades allà on faci falta.” Són paraules de Carme Forcadell, presidenta del Parlament, en relació amb la citació judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)perquè declari com a investigada el pròxim 16 de desembre.

El Tribunal li imputa els delictes de prevaricació i desobediència per permetre que la cambra catalana votés el passat 27 de juliol les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Forcadell va afegir que “en tot moment vaig complir les funcions de presidenta del Parlament, perquè entenc que la llibertat d’expressió és una llibertat que ens ha costat molts anys guanyar i que s’ha de defensar a tot arreu i a tota hora”.

tracking