SEGRE

RÀNQUING

Lleida es manté en el 'top ten' provincial amb més poder de compra

Amb 15.239 euros per càpita, baixa un lloc en favor d’Osca, que entra a la llista en novena posició || Espanya ocupa la dissetena plaça a nivell europeu

Imatge d’arxiu del secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría.

Imatge d’arxiu del secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida es manté en el top ten de les províncies amb més poder adquisitiu de l’Estat el 2016, amb 15.239 euros per càpita, tot i que baixa un lloc i es queda en desena posició. Es manté per sobre de la mitjana estatal, amb un poder adquisitiu de 13.840 euros, segons l’últim informe sobre capacitat de compra de GfK, empresa dedicada a la investigació de mercat.

Així, en les deu primeres posicions d’aquest rànquing que lidera Guipúscoa, amb un poder adquisitiu de 18.483 euros per càpita, la taula es manté igual que l’any passat, excepte pel descens de Lleida en relació amb l’any passat (encara que el 2015 la capacitat de despesa era de 14.500 euros, inferior a la d’enguany) i per la sortida d’aquest top ten de la província de Tarragona en favor de la d’Osca, que amb 15.370 euros es col·loca en novena posició. Completen el top ten Àlaba (18.103 €), Navarra (17.385 €), Madrid (17.335 €), Biscaia (17.210 €), Barcelona (16.306 €), Girona (15.442 €) i Saragossa (15.370 €). A nivell estatal, el poder adquisitiu per càpita a Espanya ha tornat a ocupar el lloc 17 de 42 països europeus, amb un total de 13.840 euros, per sobre de la mitjana europea de 13.672 euros, segons l’últim de GfK.

L’estudi reflecteix notables diferències entre països. Els habitants liechtensteinesos tenen gairebé vuitanta vegades més poder adquisitiu que els d’Ucraïna, a l’últim lloc de la llista. Els tres primers llocs els ocupen Liechtenstein, amb 63.011 euros; Suïssa, amb 42.300, i Luxemburg, amb 30.248. Els quatre països europeus amb el nombre d’habitants més elevat –Alemanya, Gran Bretanya, França i Itàlia– comprenen el 40% de la població a Europa i gairebé el 60% del poder adquisitiu de la regió.

Les raons són la fortalesa de la demanda interna (el consum puja un 3,4% i la inversió, un 4,3%), les condicions favorables de finançament (amb uns tipus d’interès històricament baixos), un barril de petroli molt barat, una evolució salarial molt moderada pel voluminós atur i l’expansió de les exportacions.

L’OCDE reclama a Espanya primar la productivitat

L’OCDE ha revisat a l’alça la previsió de creixement econòmic a Espanya aquest any per igualar-la a la del Govern (3,2%), però es manté menys optimista de cara al 2017, ja que augura que la cadència es moderarà el 2,3% i que aquesta tendència es prolongarà el 2018, amb un 2,2%. A l’informe semestral de perspectives publicat ahir, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic manifesta la seua inquietud perquè el Govern en minoria de Mariano Rajoy pugui reduir la capacitat per fer les reformes que donin un impuls a l’activitat de forma sostenible. Més enllà d’alertar dels riscos de turbulències en els mercats financers internacionals, l’OCDE eleva en cinc dècimes la progressió del PIB espanyol el 2016, que tindrà d’aquesta manera el cinquè més elevat dels seus 35 països membres.

L’OCDE considera que Espanya disposa d’un marge “limitat” per a un estímul fiscal, tenint en compte l’elevat dèficit i el deute.

Per tant, veu necessari que el país continuï realitzant canvis que permetin a Espanya guanyar productivitat més que flexibilitat en el mercat laboral.

tracking