SEGRE

FRAU

El Govern limitarà el pagament en efectiu als 1.000 euros

El Consell de Ministres aprova divendres mesures contra el frau centrades en l’IVA

El Govern limitarà el pagament en efectiu als 1.000 euros

El Govern limitarà el pagament en efectiu als 1.000 euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern aprovarà divendres al Consell de Ministres un conjunt de mesures per lluitar contra el frau fiscal i que majoritàriament estaran centrades en l’IVA.

Fonts properes a les negociacions que manté l’Executiu sobre els Pressupostos Generals de l’Estat de 2017 han indicat que el Govern ha preparat un decret llei que inclou la limitació del pagament en efectiu als 1.000 euros, en comptes dels 2.500 euros actuals, a fi de frenar el frau a l’IVA i l’economia submergida.

A més, s’aprovarà el subministrament immediat d’informació de l’IVA, una mesura que va quedar pendent en la legislatura passada del PP i que estava prevista que entrés en vigor l’1 de gener del 2017.

De fet, el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va avançar fa uns dies que el Govern implantaria noves mesurades per controlar les liquidacions d’aquest impost.

El subministrament immediat d’informació de l’IVA és un nou sistema de gestió de l’IVA per a empreses i professionals, basat en informació en temps real i que agilitza les devolucions, proporciona al contribuent les dades fiscals per a la seua declaració i millora el control tributari.

Es tracta d’una adequació del tràmit a les noves tecnologies que previsiblement només serà obligatori per a les grans empreses, grups d’IVA i inscrits en el règim de devolució mensual, un col·lectiu d’al voltant de 62.000 contribuents, mentre que per a la resta serà voluntari.

El col·lectiu obligat a acollir-se al nou sistema de Subministrament Immediat d’Informació (SII) representa el 80% de la facturació total dels subjectes passius d’IVA a Espanya, tal com va assenyalar el director general de l’AEAT, Santiago Menéndez, quan va presentar aquest projecte en l’anterior legislatura del PP.

El tercer pilar del pla de lluita contra el frau que aprovarà el Consell de Ministres és l’enduriment en els pagaments ajornats, una mesura que també suposarà increment d’ingressos a les arques públiques.

No obstant això, Ciutadans ha insistit avui que Hisenda ha de recuperar com més aviat millor els diners que no va aflorar durant l’amnistia fiscal en no abonar els acollits a aquesta regularització el 10 % que estipulava la Llei i ha demanat l’Executiu que compleixi l’acord d’investidura que va firmar la formació taronja.

En aquest sentit, el portaveu de fiscalitat de Ciudatans, Francisco de la Torre, ha assenyalat a EFE que el Ministeri d’Hisenda ha d’instar l’Agència Tributària que revisi els expedients dels amnistiats a través de les corresponents inspeccions.

De la Torre ha recordat que l’Agència Tributària va enviar cartes "sense justificant de recepció que no deixen constància que s’han rebut", per la qual cosa ha apressat a revisar els 30.000 contribuents presumptes defraudadors.

"Estem a 30 de novembre i encara que Montoro digui que no prescriu ha d’iniciar les inspeccions com més aviat millor", ha assenyalat.

Per la seua part, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha assenyalat als passadissos del Congrés que el Govern està estudiant com aplicar la mesura que demana Ciutadans i que els "tècnics d’Hisenda estan determinant com es pot fer".

"Intentem arribar a un punt que ens permeti a tots complir els nostres compromisos", ha asseverat després de defensar que el procés de l’amnistia fiscal va ajudar a aflorar un patrimoni a l’estranger que es desconeixia i que "ara ja tributa".

tracking