SEGRE

consell de ministres

El Govern preveu que la taxa d'atur baixi el 12,8 % a finals del 2019

El ministro de Educación y Portavoz del Gobierno, Iñigo Méndez de Vigo

El Govern preveu que la taxa d'atur baixi el 12,8 % a finals del 2019EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu que la taxa d’atur baixi més de vuit punts a finals de 2019 i se situï en el 12,8 %, i rebaixa les actuals estimacions fins el 17,6 % i 15,6 % per a 2017 i 2018.

El Consell de Ministres ha aprovat avui una actualització del quadre macroeconòmic que inclou la previsió de creixement econòmic del 3,2 % per a aquest any i del 2,5 % per al qual ve que, segons va avançar el ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos.

L’Executiu, tanmateix, preveu que el PIB creixi el 2,4 % el 2018 i el 2019, la qual cosa suposa una dècima menys de les primeres xifres apuntades.

El Govern ha elevat el creixement econòmic i preveu gairebé dos milions de llocs de treball més en quatre anys i manté la seua previsió d’assolir els 20 milions d’ocupats a final de la legislatura.

Així, per a aquest any estima que la taxa d’atur sigui del 19,6 %, una dècima menys de la previsió inicial, mentre que per a 2017 i 2018 rebaixa les seues estimacions dos décimes.

D’aquesta forma, la creació d’ocupació mantindrà un ritme de creixement mig anual pròxim al 3 % aquest any i entorn del 2,5 % en els tres següents, en termes de comptabilitat nacional; és a dir, en llocs de treball equivalents a temps complet.

Economia destaca que, després de la reforma laboral, l’economia espanyola ha reduït al 0,7 % el llindar de creixement econòmic necessari per a la creació d’ocupació, per la qual cosa la taxa d’atur es reduirà de forma progressiva, uns dos punts per any, fins situar-se en el 12,84 % de la població activa a finals de 2019, el que suposa tornar als nivells previs al període de recessió que va començar el 2008.

L’Executiu considera que l’economia espanyola entrarà el 2017 amb una velocitat de creuer per sobre del 3 % mentre que els dos anys següents s’estima que es mantindrà un ritme de creixement del 2,4 %.

De Guindos ha assenyalat, durant la roda de premsa del Consell de Ministres, que es tracta de "xifres prudents que preveuen una evolució moderada del consum privat".

Ha explicat que el patró de creixement que es projecta per al període 2016-2019 és més equilibrat entre demanda interna i externa.

El perfil lleugerament descendent de la contribució de la demanda interna a partir de 2016 es produeix en paral·lel a una aportació positiva del sector exterior.

Dins de la demanda interna, tant el consum com la inversió presenten un elevat dinamisme al llarg del període, gràcies a factors com l’augment de la renda disponible de les famílies, la moderació de preus, la creació d’ocupació i la millora de les condicions de finançament.

El consum privat s’accelera el 2016 i s’estabilitza en taxes més moderades a partir de l’any següent.

Així, augmentarà el 2,7 % el 2017 i el 2,5 % el 2018, mentre la demanda nacional pujarà el 2,4 % i el 2,3 %

La inversió es manté en taxes pròximes al 3,5 % des de 2017. Tant els béns d’equip com la construcció contribueixen a aquesta bona evolució.

Segons el nou quadre macroeconòmic, tant les exportacions com les importacions creixeran el proper any el 5,9 %, mentre que el 2018 augmentaran el 5,7 % i el 5,8 %

tracking