SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

El sector de la fruita, preocupat per l'auge del proteccionisme

En especial a França i Anglaterra, però també en països extracomunitaris || La fruita de pinyol gal·la arriba a vendre’s fins a un 70% més cara que la lleidatana

Imatge de la reunió mantinguda ahir pels representants de Fepex i la ministra Tejerina.

Imatge de la reunió mantinguda ahir pels representants de Fepex i la ministra Tejerina.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’auge del proteccionisme dificulta l’accés als mercats tant comunitaris com de països tercers, segons va alertar ahir el sector de la fruita en una reunió amb la ministra d’Agricultura, Isaber García Tejerina. La Federació d’Exportadors (Fepex) amb la participació de la patronal catalana Afrucat, es va reunir ahir amb la ministra per plantejar els reptes del sector i un dels motius d’alarma són les polítiques de preferència nacional en diferents països.

El director d’Afrucat, Manel Simon, va apuntar com a dos dels casos més significatius els de França o Anglaterra.

La patronal de la fruita destaca la importància del Corredor Mediterrani per al comerç

Als supermercats gals, la fruita de pinyol pròpia arriba a vendre’s un 70 per cent més cara que la d’importació de Lleida. Es tracta del reflex de la primacia i la promoció de la fruita local. Les campanyes de promoció del consum de fruita finançada amb fons comunitaris impedeix que s’impulsi només la producció pròpia.

A França, han esquivat aquesta norma incloent la Torre Eiffel, un dels grans símbols nacionals, a les campanyes. En el cas d’Anglaterra, apunta Simon, els lineals estan plens de banderes per identificar la fruita pròpia.

Lleida exporta el 70 per cent de la producció de fruita de pinyol i aquestes apostes pel “nacionalisme” alimentari la perjudiquen. Tanmateix, Espanya exporta part de la producció de poma i, alhora importa producte, sobretot de França i Itàlia. A la pràctica, com han posat de manifest estudis d’Afrucat, la meitat de les pomes que es venen a Espanya són d’importació. És a dir, al mercat interior no es dóna aquest “patriotisme” a l’hora d’omplir la cistella de la compra. En el cas de mercats de països tercers, les grans barreres arriben en forma de requisits fitosanitaris que impedeixen l’obertura real de nous contactes comercials.

D’altra banda, Manel Simon va explicar que a la reunió va aprofitar per posar de manifest a la ministra la importància d’engegar un pla de reconversió varietal especialment dirigit a la poma. En aquest sentit, va recordar l’increment que es registra de plantacions en zones de muntanya.

Altres temes que es van posar sobre la taula van ser aspectes com l’aplicació de la Política Agrària Comuna i els canvis previstos en el règim específic del sector de fruites i hortalisses en relació amb les organitzacions de productors i les mesures de gestió de crisi. Així mateix, es va destacar la importància del Corredor Mediterrani per afavorir el comerç.

tracking