SEGRE

ESNOTICIA

El macropont provoca a les empreses de Lleida pèrdues de milions d'euros

Tots els sectors, inclòs el turístic, critiquen la planificació dels dies festius

Treballadors de la Corporació Alimentària Guissona, sortint ahir del complex carni.

Treballadors de la Corporació Alimentària Guissona, sortint ahir del complex carni.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El macropont festiu d’aquesta setmana, amb les jornades de la Constitució i la Puríssima dimarts i dijous, es tradueix en pèrdues milionàries per a empreses de Lleida, en especial a la indústria, al convertir-se en una setmana “pràcticament inhàbil”. Els agents socials i tots els sectors, inclòs el turístic, aposten per canvis.

Aquesta setmana es pot considerar la més atípica del calendari, amb festes avui i dijous, i la possibilitat d’un macropont que s’ha convertit en un maldecap per a les empreses. El president de la patronal de les petites i mitjanes empreses Pimec a Lleida, Jaume Saltó, afirma que les pèrdues seran milionàries. Extrapolant algunes anàlisis efectuades a nivell estatal podríem parlar d’entre 13 i 20 milions d’euros. Saltó explica que les pèrdues més grans arriben a les empreses productives, en especial de la indústria, que han de parar i posar en marxa les seues cadenes. Però en altres companyies, els problemes arriben del calendari també laboral. Hi ha col·legis que fan pont o bé al principi o bé al final de la setmana, amb la qual cosa són molts els treballadors que demanen festa i, amb això, les plantilles es troben minvades. Fins i tot hi ha firmes que, si poden, opten per tancar. Com a exemple, Sinfimasa de Guissona.

A Lleida, bona part de la indústria és agroalimentària i aquestes dates són de gran activitat, per la qual cosa és impossible el tancament. Torrons Vicens, per exemple, treballa tots els dies davant de la proximitat del Nadal.

Encara que no hi ha dades oficials, les pèrdues a la província podrien superar els 13 milions d’euros

A la Corporació Alimentària Guissona, ara denominada Bonàrea Agrupa, es treballa els feiners, encara que amb una plantilla minvada per aquells empleats que han demanat festa. Altres grans agroalimentàries, com Nufri o Argal, treballen amb normalitat, com els reclama la distribució.

Tant Saltó com els líders de CCOO, Jaume Sellés, i UGT, José Luis Aguilà, aposten per obrir el debat sobre el calendari i la necessitat que aquest permeti conciliar al màxim possible la vida familiar amb la laboral. De fet, les crítiques a aquesta setmana a mig gas arriben de tots els sectors, inclòs el turístic tot i que a priori seria el que en sortiria més beneficiat.

Jaume Sellés, líder de CCOO a Lleida, considera que és raonable racionalitzar els ponts, però assegura que ningú s’ho ha plantejat seriosament, “encara que a Rajoy se li omplís la boca”. A més, aposta per la racionalització d’horaris (reduir el descans per dinar i sortir abans de la feina).

José Luis Aguilà, líder d’UGT, adverteix que els ponts que beneficien hostaleria, comerç o turisme perjudiquen altres sectors.

Els col·legis i instituts poden triar tres dies de festa de lliure disposició al llarg del curs

Els col·legis i instituts poden triar tres dies de festa de lliure disposició al llarg del curs i és el consell escolar de cada centre qui té la potestat de decidir-los. La majoria segueixen unes directrius comunes a nivell municipal o comarcal, però això no és obstacle perquè en un mateix municipi hi hagi centres que fan festa en dies diferents.

Així, aquesta setmana la gran majoria dels col·legis i instituts de Lleida ciutat no faran cap pont, aplicant les directrius del Consell Escolar Municipal, que va recomanar fer els tres festius de lliure disposició el 31 d’octubre, el 27 de febrer (Carnaval) i el 12 de maig (festa major). Però hi ha excepcions i, per exemple, el col·legi Països Catalans sí que va fer festa ahir, i l’institut Joan Oró farà el mateix divendres. A Mollerussa, tots els centres van fer festa ahir, tret de l’institut La Serra, la majoria dels alumnes del qual procedeixen de la resta de la comarca, que la farà divendres. A nivell comarcal també hi ha disparitat, ja que a Linyola l’escola va fer festa ahir, a Torregrossa, ahir i també demà dimecres i a Bellvís i Bell-lloc, divendres. A l’Alt Urgell, els centres han optat per fer pont divendres, igual que els de Tàrrega. En canvi, els de Cervera no faran cap dia de festa extra, informen X. Farreny, C. Sans i X. Santesmasses.

La presidenta a Lleida de la Federació d’Associacions de Pares, Elisa Solé, va assenyalar que la seua entitat no s’ha plantejat el debat de si seria convenient unificar el calendari festiu de tots els centres educatius, encara que va apuntar que a nivell personal opina que potser seria millor que la situació actual en què cadascun decideix tres festius.

Per la seua part, la Universitat de Lleida farà pont divendres, dia en què no hi haurà classes i tancarà la majoria de les dependències.

La promesa del PP de racionalitzar el calendari segueix a l’aire El president del Govern central, Mariano Rajoy, va prometre el 2011 suprimir els macroponts com el d’aquesta setmana, traslladant festius a dilluns o divendres. Responia així a una demanda de les patronals que es repeteix ara (Pimec insisteix a plantejar-ho), però ha caigut en sac foradat.

Treballadors de la Corporació Alimentària Guissona, sortint ahir del complex carni.

Treballadors de la Corporació Alimentària Guissona, sortint ahir del complex carni.

tracking