SEGRE

BALANÇ TRIBUTS PROPIS

Lleida, la província catalana en la qual més creix la recaptació fiscal

En tributs propis de la Generalitat i a causa fonamentalment de l’impost de successions || Entre els mesos de gener i octubre supera els 48 milions d’euros

Imatge d’arxiu de l’Agència Tributària de Catalunya al passeig de la Zona Franca.

Imatge d’arxiu de l’Agència Tributària de Catalunya al passeig de la Zona Franca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida és la província on més han crescut els ingressos fiscals gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya entre els mesos de gener i octubre, amb un 6,59 per cent, seguida molt de prop per Barcelona (+6,09%). En el cas de Girona, tanmateix, s’aprecia un descens de l’11,32 per cent i a Tarragona, del 66,05 per cent.

En aquest últim cas, el departament d’Economia, que dirigeix Oriol Junqueras, matisa que la caiguda tan espectacular té com a explicació que s’han aplicat devolucions en els impostos a l’energia nuclear.

L’ATC aconsegueix172 milions amb controls a impostos patrimonials des del 2015

En concret, el balanç d’ingressos tributaris dóna un total de 48,18 milions a la província de Lleida, sobre un global de 2.381 del conjunt de Catalunya. L’evolució de les diferents partides és molt diversa. Entre els grans focus de recaptació, el que més incrementa els ingressos és l’impost de successions, amb gairebé un 52,78%, amb vint milions d’euros. Malgrat que percentualment es dispara la recaptació de l’impost sobre habitatges buits, amb un 336,51%, en xifres absolutes significa 839.409 euros.

En els impostos indirectes, en gran manera lligats a l’activitat de compravenda d’habitatges, es continua apreciant un signe negatiu. Per impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, la Generalitat ha recaptat a Lleida 20,76 milions, un 4,48 per cent menys. L’informe reflecteix, així mateix, una caiguda d’ingressos per l’impost sobre les estades en establiments turístics. Representen 635.395 euros, un 22,53 per cent menys. En aquest capítol, no obstant, el departament d’Economia també fa una anotació, ja que hi ha quantitats pendents d’aplicar al pressupost corresponents al tercer trimeste.

D’altra banda, l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha aconseguit 172,1 milions d’euros des de l’any 2015 a través d’actuacions de control tributari en l’impost de patrimoni i els de successions i donacions, segons va informar ahir.

Les esmentades actuacions inclouen procediments d’inspecció i gestió dels impostos, així com sancions, que en el cas de l’impost de patrimoni gairebé s’han triplicat, segons indica la informació que s’ha publicat.

Aquesta iniciativa de més control s’emmarca en el pla de cara als anys 2015-2018 que té com a objectiu prevenir i combatre el frau en impostos gestionats per la Generalitat de Catalunya i fomentar les bones pràctiques tributàries.

tracking