SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El preu de la llet, en el nivell més baix en cinc anys per al productor

Malgrat el repunt registrat a l’octubre respecte al mes anterior || Amb tot just 30 cèntims per litre per al ramader a Catalunya, segons dades del Fega

Imatge d’una granja de producció de llet de les comarques de Lleida.

Imatge d’una granja de producció de llet de les comarques de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els preus de la llet de vaca han registrat un lleuger repunt a l’octubre, però això no significa ni de bon tros que el sector pugui estar satisfet. En realitat, les cotitzacions continuen marcant, com al llarg de tot aquest exercici mes a mes, el nivell més baix dels últims cinc anys. Així ho posa de manifest l’anàlisi del Fons Espanyol de Garantia Agrària (Fega). El preu mitjà en el cas de l’Estat se situa en 30,6 cèntims d’euros el litre, mentre que el 2014, quan encara vigien les quotes de producció establertes per la Unió Europea, s’arribava a pagar de mitjana a 36,2 i fa cinc anys la valoració del mercat, sempre segons l’organisme oficial dependent del ministeri d’Agricultura, estava a 31,8 cèntims.

Amb tot, l’octubre d’aquest any s’aprecia l’esmentat lleuger repunt dels preus, ja que al setembre es limitava a 29,6 cèntims.

Lleida i Catalunya en general tenen un sector lacti amb granges dimensionades

L’INE situa la llet entre els aliments que han rebaixat el preu l’últim any

Segons aquestes dades, extretes de les declaracions del sector, tenen lleugeres variacions en funció de les comunitats autònomes. En aquest cas, els ramaders catalans surten fins i tot més mal parats, ja que la seua producció es va vendre a l’octubre a 32,3 cèntims el litre.

La comunitat que lidera el rànquing són les Canàries, amb 45 cèntims, però en aquest cas s’ha de tenir en compte la insularitat, seguida del País Basc, amb 34,6. A la cua, al contrari, hi ha Múrcia (29,7) i Cantàbria (29,8).

Amb aquestes dades queda de manifest que el sector lacti segueix vivint els efectes contraris de l’acabament de les que havien estat en molts moments polèmiques quotes de producció làctia en el si comunitari. Mentre que Espanya tenia una quota clarament per sota de les necessitats de proveïment del seu mercat interior, altres països, començant per la propera França, eren excedentaris.

Ara, sense condicions a la producció, aquests estats de la UE col·loquen en moltes ocasions les seues produccions sobrants al mercat català i espanyol. Catalunya en general i Lleida en particular tenen un sector més productiu que altres zones de l’Estat, amb granges més dimensionades i que en anys anteriors havien invertit, per exemple, en la compra de quota per poder augmentar la seua oferta, unes inversions que en molts casos continuen encara pagant.

D’aquesta manera ho apunten les últimes dades sobre l’Índex de Preus de Consum (IPC) fets públics per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Col·loca així la llet entre els productes de la cistella de la compra que han rebaixat el preu per als consumidors.

Un aliment que s’ha abaratit per al consumidor un 2,6% El preu de la llet s’ha abaratit per al consumidor un 2,2% en els onze primers mesos d’aquest any, mentre que si la comparació es fa en un any, el retrocés és d’un 2,6%.

tracking