SEGRE

BALANÇA COMERCIAL

Les exportacions agroalimentàries de Lleida creixen el 60% des de 2010

Per sobre de la mitjana catalana, amb un 47% || Fruita, olis i animals i carn, els puntals del comerç exterior de la província, camí d’un altre rècord

Imatge de compradors d’oli, un dels productes més exportats, a la Fira de les Borges.

Imatge de compradors d’oli, un dels productes més exportats, a la Fira de les Borges.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector agroalimentari de Lleida és un dels grans puntals de l’economia de Lleida i en els últims cinc anys ha incrementat un 60% les exportacions, molt per sobre de la mitjana catalana, que és d’un 47%. En concret, les vendes de productes agroalimetaris a l’exterior va assolir l’any passat els 1.296 milions d’euros, segons dades extretes dels informes de les Cambres de Comerç, mentre que en l’exercici del 2010 van vorejar els 809 milions.

Els productes més exportats són tres: fruita, olis i greixos i animals i carns. L’any passat les vendes de fruita en mercats exteriors va arribar als 371 milions, davant els gairebé 281 dels olis i els 142 de carns i 56 d’animals. Una altra partida especialment significativa és la de llavors, amb gairebé 143 milions.

En deu anys ha duplicat pràcticament les exportacions agroalimentàries

L’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca) preveu que aquest 2016 les exportacions agroalimentàries catalanes batran rècords i superaran amb tota probabilitat els 9.101 milions d’euros de l’any 2015. Fins a la data, les exportacions catalanes, amb un creixement del 5,7 per cent respecte al mateix període de l’any anterior, mai havien assolit durant els primers nou mesos de l’any un volum de vendes de 7.131 milions d’euros, que totalitzarien els 9.469 milions d’euros si es considera el període de dotze mesos compresos entre l’octubre del 2015 i el setembre del 2016.

D’altra banda, les importacions en aquest període han estat de 7.147 milions d’euros, amb la qual cosa la taxa de cobertura que relaciona aquestes dos magnituds se situa en el 99,8%, fet que fa preveure que el 2016, per primera vegada les importacions es cobriran amb les exportacions.

L’exportació del sector agroalimentari català ha crescut un 47,20% en els últims cinc anys i s’ha pràcticament doblat (+91%) en els últims deu anys, segons les dades de Prodeca, empresa pública que aquest any commemora el 30è aniversari.

En aquests anys, el sector ha fet una gran aposta per la internacionalització i les exportacions s’han incrementat més en un 1.200%.

Actualment, Catalunya és un dels primers clústers agroalimentaris europeus i, a la vegada, és una de les primeres regions d’Europa amb l’increment més gran en valor de les exportacions d’aliments i begudes durant el 2015: Catalunya (+9.95%), França (+3.97%), Alemanya (+3.67%) i Dinamarca (+1,90%).

tracking