SEGRE

tribunals

La banca haurà de tornar el total cobrat per les clàusules terra

El BBVA dotarà 404 milions d'euros per les clàusules terra

Una construcció de pisos

La banca haurà de tornar el total cobrat per les clàusules terra abusivesMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La banca espanyola haurà de tornar als seus clients tot el cobrat de més per clàusules terra abusives, xifra que podria ascendir a milers de milions d’euros, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea desestimés aquest dimecres la decisió del Suprem espanyol de limitar la devolució al guanyat des del 2013.

En una sentència dictada avui, la cort afirma que limitar en el temps els efectes de la nul·litat de les clàusules terra és incompatible amb el dret de la Unió Europea (UE).

La màxima instància judicial europea assenyala en concret que tal limitació dóna lloc a una protecció dels consumidors incompleta i insuficient, per la qual cosa no constitueix un mitjà adequat i eficaç perquè cessi l’ús de les clàusules abusives, segons va indicar en un comunicat.

L’alt tribunal espanyol va decidir el 9 de maig de 2013 que les clàusules terra de les hipoteques eren abusives per falta de transparència i les va declarar nul·les, però va determinar que els usuaris només podrien recuperar els interessos que van abonar indegudament des de la data d’aquesta sentència i no des que van subscriure la hipoteca.

La cort europea al·lega en la seua sentència que limitar en el temps els efectes derivats de la nul·litat de les clàusules terra priva als consumidors espanyols que van subscriure una hipoteca abans de la sentència del Suprem del dret a la restitució de les quantitats que van pagar indegudament als bancs.

Luxemburg argumenta que el fet que un jutge declari abusiva una clàusula ha de comportar el restabliment de la situació en la qual hi hauria el consumidor si no hagués existit la mateixa, per la qual cosa hauria de permetre la devolució dels avantatges que van obtenir els professionals en detriment dels usuaris.

El Tribunal comunitari assenyala que el Suprem podia declarar legítimament, en nom de la seguretat jurídica, que la seua sentència no afectava els casos que s’haguessin resolt de forma definitiva anteriorment.

No obstant això, precisa que només el Tribunal de Justícia de la Unió pot decidir sobre la limitació en el temps de les normes europees que ell interpreta, i subratlla que les condicions estipulades pel dret nacional no poden afectar la protecció dels consumidors que garanteix la Directiva europea en la matèria.

La sentència, contra la que no cap recurs, tanca el cas i fixa el sentit que els tribunals espanyols hauran de resoldre les milers de demandes per clàusules terra que gestionen, unes 70.000 segons els bufets especialitzats.

La banca haurà d’afrontar ara una factura d’entre 5.000 i 7.600 milions d’euros, segons un informe del Banc d’Espanya, per tornar tots els interessos cobrats indegudament abans de maig de 2013.

Un altre informe del BBVA i Banc Popular apunta que la xifra hauria estat de 5.800 milions d’euros, encara que el banc d’inversió nord-americana Goldman Sachs estimava un cost una mica menor per a aquestes entitats, de 1.800 i 334 milions, respectivament, mentre que CaixaBank xifra les seues necessitats en 1.250 milions.

El veredicte permetrà reclamar tot el que van pagar indegudament uns dos milions de persones, que van abonar entre 3.000 i 6.000 euros de més a causa d’unes clàusules que es van incloure en entre el 30 % i 40 % de les hipoteques a Espanya, segons diverses estimacions.

La cort s’ha desviat, contràriament al que passa en la majoria dels casos, de l’opinió esgrimida per l’Advocat General del Tribunal per al cas, que al juliol es va pronunciar en contra de la retroactivitat per les "repercussions macroeconòmiques" que podria tenir la devolució atès l’abast d’aquestes clàusules.

Aquestes provisions fixaven un "terra" mínim d’interessos que ha de pagar el client pel seu crèdit independentment de les variacions de l’euribor, la qual cosa va impedir que els usuaris es beneficiessin de la baixada d’aquest índex durant la crisi mentre els bancs mantenien uns beneficis garantits.

El BBVA dotarà 404 milions d'euros per les clàusules terra

El BBVA ha anunciat avui que destinarà 404 milions d'euros a cobrir possibles reclamacions de clients hipotecats afectats per la retroactivitat de les clàusules terra, quantitat que restarà dels seus beneficis de 2016.

En una nota remesa avui a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat recorda que, malgrat aquest impacte negatiu en els seus comptes, "manté el seu objectiu"  d'assolir una ràtio de capital CET 1 "fully loaded" -amb totes les exigències de Basilea II- de l'11 % el 2017.

L'entitat que presideix Francisco González recorda que va deixar d'aplicar la clàusula terra en tots els préstecs hipotecaris a consumidors des del maig de 2013, com establia la resolució del Tribunal Suprem espanyol.

tracking