SEGRE

ESNOTICIA

Els consumidors demanen que la banca retorni els diners sense més tràmits

Creuen que si s’han de reclamar es retardarà el cobrament i agreujarà el col·lapse dels tribunals || Govern i PSOE veuen necessari crear un procediment extrajudicial

Afectats per la clàusula terra, durant una concentració.

Afectats per la clàusula terra, durant una concentració.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entitats de consumidors com OCU, CECU, Facua i Adicae van celebrar ahir la sentència europea que anul·la les clàusules terra de les hipoteques i van coincidir a exigir que la devolució dels diners sigui senzilla i ràpida, sense la necessitat que els afectats iniciïn cada un reclamacions judicials. El president d’Adicae, Manuel Pardos, va considerar que la sentència “restaura l’Estat de Dret després de deu anys d’abusos de la banca”, i va reclamar que la devolució es resolgui de forma “col·lectiva” i, fins i tot, negociada, sense que les entitats bancàries “facin patir els consumidors”. La Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) va reclamar també als organismes competents que prenguin les mesures necessàries perquè els bancs tornin els diners als consumidors “sense la necessitat que hagin de personar-se al jutjat”. “Si no és així, a més d’incidir en el col·lapse de la Justícia, hi haurà un important retard en el cobrament”, va afirmar. “La banca ha de valorar si prefereix tornar amistosament els milers de milions que va cobrar fraudulentament o optarà per obligar els consumidors a anar als tribunals, una cosa que agreujarà el col·lapse dels jutjats i tindrà costos”, va dir el portaveu de Facua, Rubén Sánchez. També els sindicat UGT i CCOO van criticar l’“abús” de la banca i van exigir que compleixi immediatament la sentència i “repari el mal causat”. “Segurament moltes famílies espanyoles han perdut el pis per aquesta actuació usurera”, va dir el líder d’UGT, Pepe Álvarez. Per la seua part, Govern central i PSOE van coincidir en la necessitat de posar en marxa algun procediment extrajudicial perquè els afectats per les clàusules terra puguin recuperar els seus diners aviat, sense esperar un procés judicial que pot ser complex i costós, va afirmar el portaveu socialista, Antonio Hernando, després de reunir-se amb el ministre Rafael Catalá.

La sentència que obliga els bancs a tornar més de 4.000 milions als consumidors per les clàusules terra es deixarà notar en els resultats de les entitats, encara que algunes ja havien reservat provisions. Les més castigades ahir a la borsa van ser Liberbank (que agrupa les antigues Caja de Extremadura, Cajastur i Caja Cantabria), que va caure un 13,44%, i el Banc Popular, que va perdre un 5,82%. La factura total de les clàusules terra pot suposar només per a Liberbank una mica més de 200 milions i uns 639 milions al Popular, dels quals encara els queda per dotar 83 i 334 milions, respectivament. El mateix succeeix amb el BBVA, que encara que va eliminar les seues clàusules terra el 2013 ara dotarà 404 milions més. CaixaBank les va suprimir el 2015 i ha proveït 515 milions dels 1.250 que li pot costar tornar els diners. Les pèrdues a la borsa van ser molt més moderades per als grans bancs. El Sabadell, que assegura que la decisió no l’afecta, va perdre un 1,3%; Bankia, que va xifrar en 200 milions l’impacte de la sentència, va baixar un 1,01%; el BBVA va perdre un 0,92%, i CaixaBank, un 0,81%. Santander i Bankinter no havien recorregut a les clàusules terra en les seues hipoteques i van aguantar més bé la jornada als parquets.

Afectats per la clàusula terra, durant una concentració.

Afectats per la clàusula terra, durant una concentració.

tracking