SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Més de 20.000 lleidatans cobren pensions per sobre del salari mitjà de la província

En alguns casos, gràcies a complementar els ingressos públics amb plans d’estalvi privats || Encara que la mitjana de rendes es limita als 12.400 euros anuals, segons dades de l’Agència Tributària

Imatge de la tradicional torronada que organitza la Paeria per a la gent gran de la ciutat de Lleida.

Imatge de la tradicional torronada que organitza la Paeria per a la gent gran de la ciutat de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 20.318 lleidatans cobren pensions que superen, en molts casos de llarg, els sous mitjans dels treballadors de la província. Es tracta d’una dada que atorga números a dos problemes que s’han posat de manifest amb la crisi. D’una banda, les dificultats del sistema públic de pensions, que es troba amb cada vegada menys cotitzadors i amb aportacions a la baixa per la contenció salarial. De l’altra, la realitat que tenir una feina no és sinònim sempre d’una vida digna i que, en especial amb la crisi, ha aparegut el que es denomina treballadors pobres, atesos els seus baixos salaris.

El sou mitjà de l’any passat a Lleida va ser de 17.327 euros, mentre que 12.952 pensionistes de la província van ingressar de mitjana entre 18.816 i 35.649 euros.

El sou anual mitjà és de 17.327 euros i 20.318 lleidatans superen aquesta quantitat en pensions

Expliquen, al costat de les pensions de viudetat i orfandat, l’elevada taxa de pensionistes joves

La pensió pública màxima aquest any establerta per la Seguretat Social és de 2.567 euros mensuals, xifra que representava 35.938 euros en catorze pagues. Així doncs, les dades d’Hisenda posen de manifest que 1.366 lleidatans van depassar de llarg aquesta xifra, una cosa que s’explica per l’estalvi en plans de pensions i altres productes d’estalvi privats.

Crida l’atenció que un selecte grup de 256 persones van arribar a cobrar 104.566 euros de mitjana. Però també molts treballadors miraran amb enveja els 651 que van percebre una mitjana de 48.986 euros o els 459 que van comptar amb 39.746 de mitjana.

Aquestes dades reflecteixen la realitat d’aquells que malgrat haver conclòs la vida laboral tenen uns ingressos molt per sobre de la realitat de la majoria dels pensionistes i, com hem dit, dels assalariats. De fet, el fisc té comptabilitzats a Lleida un total de 100.702 perceptors de pensions l’any 2015. Els seus ingressos mitjans es limiten a 12.400 euros anuals. Però com que parlem de mitjanes s’ha de tenir en compte que existeix una gran disparitat d’ingressos. Un total de 80.348 perceben entre 1.816 i 14.548 euros anuals.

A l’hora de fer l’anàlisi, cal tenir en compte que l’Agència Tributària parla de pensions i no distingeix entre aquells que cobren les de caràcter públic, només compten amb ingressos derivats de plans privats de previsió o combinen les dos fonts d’ingressos.

Com va publicar SEGRE, els lleidatans tenen estalviats en plans de futur privats gairebé 992 milions d’euros. En total són 105.106 ciutadans que compten per complementar la seua pensió amb una mitjana de 9.437, segons dades de la patronal del sector Inverco.

Entre els col·lectius més joves podem trobar-nos amb joves que cobren ajuts per orfandat o viudos, encara que la majoria són dones, de forma prematura. Però també s’ha de tenir en compte els processos de prejubilacions, que en els últims anys s’han repetit en sectors com els de la banca o les grans companyies energètiques, uns plans que es continuen repetint encara en aquests moments.

Tres de cada deu pensionistes, menors de 65 anysL’edat teòrica de jubilació, de forma general, se situa en els 65 anys. Tanmateix, tres de cada deu persones que cobren una prestació no arriben a aquesta edat a la província. Segons les dades de l’Agència Tributària, parlem de 30.087 perceptors. A l’hora d’explicar aquest elevat percentatge, hi ha diversos factors a tenir en compte.

tracking