SEGRE

LABORAL

La meitat d'autònoms de Lleida treballa en el sector de serveis

Un altre 25% prové del camp, segons el Consell del Treball || Sis de cada cent treballadors per compte propi són estrangers i dominen els de fora de la UE

La consellera de Treball, Dolors Bassa, i el president del Consell de Treball, Lluís Franco.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, i el president del Consell de Treball, Lluís Franco.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les comarques de Lleida són les que tenen una taxa de treballadors autònoms més gran de tot Catalunya, mentre que el país supera estats de l’entorn europeu com Portugal, Polònia, Itàlia i Grècia. Una de les explicacions, encara que no l’única del pes d’aquest sector a la província, ve de la mà del sector agrari. Pràcticament un de cada quatre autònoms a Lleida, en concret el 25,6%, prové del camp, segons un estudi que acaba de fer públic el Consell de Treball Economic i Social de Catalunya amb dades referides a l’any passat. Tanmateix, el gruix dels emprenedors de la província tenen la seua activitat en el sector serveis, amb un 55,4%. La taxa, tanmateix, arriba al 79,9% si s’analitza la realitat laboral de la comarca de la Val d’Aran, una cosa que s’explica per la importància del turisme al Pirineu de Lleida. La construcció, per la seua part, suposa el 12,2% dels autònoms i només el 6,8% restant està lligat a l’activitat industrial. Les últimes dades ofertes per la Seguretat Social, a data 30 de novembre d’aquest any, xifren en 175.214 els cotitzadors. D’ells, 39.549 ho fan com autònoms, la qual cosa representa el 22,57%.

A l’hora d’analitzar l’origen dels emprenedors, Lleida és a la cua de Catalunya en la taxa d’estrangers al capdavant d’un negoci o de la seua pròpia feina, amb un 6% dels autònoms de la província. A Catalunya arriba a l’11,1%. El gruix d’aquest col·lectiu a Ponent és de països de fora de la UE, amb un 57,7%, mentre que l’altre 42,3% són comunitaris.

Quant als autònoms dependents, l’activitat dels quals està fonamentalment lligada a una empresa concreta, són 68 a la província.

39.549 treballadors. És el nombre de lleidatans que cotitzen en els règims d'autònoms a Lleida

79,90%. Aran. El 79,90% dels autònoms a la Val d'Aran treballen en el sector dels serveis

2.403 estrangers. Aquest col·lectiu d'immigrants són autònoms a Lleida i el 57,7% són extracomunitaris.

Home de 35 a 54 anys, el perfil de l’emprenedor

El perfil d’autònom a Catalunya és un home d’entre 35 i 54 anys amb assalariats al seu càrrec i amb estudis superiors i el 96,9% de les persones que capitalitzen la prestació d’atur s’han constituït com a autònoms.

El Consell de Treball Economic i Social de Catalunya ha recomanat al Govern posar en marxa el Consell Català del Treball Autònom, segons marca el decret 18/2010, i ha demanat que insti Madrid a impulsar el Consell Estatal del Treball Autònom.

Altres recomanacions del Ctesc en aquest sentit són millorar el finançament, facilitar l’accés als microcrèdits i possibilitar la compensació dels deutes que tenen les administracions públiques amb els autònoms.

També recomana que la contractació de treballadors no suposi un increment de la despesa fiscal per autònom, estendre els subsidis assistencials d’atur i millorar polítiques actives i de formació per a autònoms.

tracking