SEGRE

AGRICULTURA

Les organitzacions de productors de fruita cobren 37 milions a Lleida

En tres anys, per finançar plans operatius que solen destinar a modernització i comercialització || El primer any de mesures pel veto rus suposa 4 milions

Imatge de la recollida de fruita en una explotació de Lleida l’estiu passat.

Imatge de la recollida de fruita en una explotació de Lleida l’estiu passat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les organitzacions de productors de fruita de Lleida han rebut gairebé 37 milions d’euros entre els anys 2013 i 2015 per finançar els anomenats plans operatius, segons dades del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA). Es tracta pràcticament dels únics ajuts que rep el sector de la fruita dolça, tret d’alguns lligats tradicionalment a la transformació.

En concret, les organitzacions de productors van comptar amb 36,86 milions d’euros. L’exercici amb més fons va ser el 2015, amb 13,69 milions que es van repartir entre 45 organitzacions de productors. Un any abans van ser 47 les organitzacions de productors i van comptar amb 10,84 milions, mentre que a l’exercici anterior van ser 49 les organitzacions de productors que es van repartir 12,32 milions. El nombre d’organitzacions de productors ha anat a la baixa a causa de fusions i integracions en estructures de més volum. La variació del capital depèn dels programes operatius presentats i engegats per cada una d’aquestes.

L’últim balanç oficial situa en quaranta-cinc les organitzacions de productors amb ajuts

Els programes operatius es destinen a diferents aspectes, però els més comuns solen ser els de modernització de les estructures i les cadenes de manipulació de la fruita i els dirigits també a la millora de la comercialització dels seus productes.

Lleida va rebre l’any 2015, últim exercici del qual es tenen dades tancades, el 71,88% dels fons destinats a les organitzacions de productors catalans. En el conjunt de l’Estat, amb prou feines representa l’1,92%. En aquest cas, cal tenir en compte que el programa de les organitzacions de productors no només se circumscriu a la fruita dolça, en la qual Lleida és líder estatal indiscutible, sinó també al conjunt de les fruites i les hortalisses.

D’altra banda, el FEGA xifra en 3,95 milions d’euros el capital rebut a Lleida en concepte de mesures excepcionals de suport al sector el 2015. L’organisme dependent del ministeri d’Agricultura aclareix que es tracta d’ajuts corresponents a campanyes anteriors. És a dir, es deu a les mesures excepcionals, o sigui retirades, que es va veure obligada a finançar la Unió Europea davant dels nefastos efectes sobre el sector fructícola pel veto imposat per Rússia a les importacions europees.

Es tracta de la resposta de Moscou a les sancions imposades per Europa per la crisi d’Ucraïna. El sector va tenir pèrdues milionàries que, segons ha estat denunciant, no es van suplir ni de bon tros per aquests ajuts, que van arribar tard i van ser insuficients.

tracking