SEGRE

LABORAL PRESTACIONS

Les noves pensions a Lleida arriben als 950 € de mitjana i les més antigues, només a 619

Una diferència d’un 39%, segons dades de la Seguretat Social || A més, la demografia es tradueix en el fet que hi ha més persones que entren en el sistema que les que se’n donen de baixa a la província

UGT va entregar ahir de regal de Reis carbó a les delegacions del Govern.

UGT va entregar ahir de regal de Reis carbó a les delegacions del Govern.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La de les pensions és una de les reformes que s’hauran d’afrontar aquesta legislatura, amb una guardiola que s’està esgotant i unes cotitzacions dels treballadors que no cobreixen les despeses del sistema. A més, les persones que s’incorporen a Lleida al sistema de pensions cobren una mitjana d’un 39,42% més que les que causen baixa per mort.

Els nous beneficiaris de les prestacions a les comarques de Ponent cobren de mitjana 950,14 euros, segons les dades de les altes registrades el mes de novembre passat, última xifra feta pública per la Seguretat Social. Tanmateix, en el cas de les baixes, la nòmina mitjana és de tot just 681,47 euros.

L’edat legal de jubilació puja a 65 anys i 5 mesos el 2017 d’acord amb la reforma aprovada el 2011

A més, el nombre de persones que s’incorporen al sistema és molt superior al de les baixes, entre altres coses per l’increment de l’esperança de vida. Per exemple, el novembre de l’any passat van passar a engrossir la llista de pensionistes un total de 476 persones a la província, mentre que les que van desaparèixer de la llista de la Seguretat Social van ser 357.

Per tipus de pensió, les noves de jubilació superen ja de llarg els 1.000 euros, una xifra que molts treballadors en actiu en aquests moments, amb contractes eventuals i precaris, no assoleixen a la província. En concret, les noves jubilacions arriben a una mitjana de 1.165 euros, mentre que les que van desapareixent del sistema a penes representen 784,82 euros cada una.

Les de viudetat, per la seua part, segueixen a anys llum de les de jubilació, amb 587,42 euros les noves i 475,36 les antigues. Una de les possibilitats que s’han apuntat en la reforma de les pensions és que aquestes, juntament amb les d’orfandat, deixin de ser finançades per les cotitzacions dels treballadors en actiu i passin a costejar-se a través dels Pressupostos Generals de l’Estat.

L’última reforma del sistema preveu un increment gradual de l’edat de jubilació. Així, els treballadors que vulguin jubilar-se aquest any amb el 100% de la pensió –i no hagin cotitzat 38 anys i mig– hauran de tenir fets 65 anys i cinc mesos, d’acord amb la reforma del govern de José Luis Rodríguez Zapatero i els agents socials el 2011. Tots els nascuts a partir del 1948 estan afectats per l’augment progressiu de l’edat de jubilació, mentre que els nascuts el 1960 ja no podran jubilar-se abans dels 67 anys, tret de si tenen 38 anys i mig cotitzats.

Després de l’entrega simbòlica de carbó en les delegacions del Govern a Espanya, el sindicat va afirmar ahir que l’“únic” responsable de l’empobriment dels pensionistes és el Govern central. Així mateix, va apuntar que continuarà lluitant per unes pensions “dignes” i per un sistema públic de pensions “eficaç i eficient”.

Entre les seues prioritats, també hi haurà la posada en marxa de mesures que augmentin el poder adquisitiu dels pensionistes i garanteixin la viabilitat del model públic de prestacions

UGT exigeix a Rajoy que apugi les pensions d’acord amb l’IPCUGT rebutja la revalorització del 0,25% de les pensions aplicada per a aquest any i exigeix al president del Govern, Mariano Rajoy, que rectifiqui, augmenti les pensions d’acord amb la previsió d’inflació d’aquest any i introdueixi una clàusula de revisió que garanteixi aquest increment si hi ha desviació a l’alça de la inflació real perquè no es perdi poder adquisitiu.

tracking