SEGRE

SINDICATS POLÍTICA

UP acusa Agricultura d’unflar els comptes amb partides europees

Els pressupostos per al 2017 compten amb 635 milions, però 275 provenen de la UE || Sense comptar aquest capital, només creixen en 30 M€, “insuficients”

El coordinador d’UP a Lleida, Jaume Pedrós, al costat del coordinador nacional, Joan Caball.

El coordinador d’UP a Lleida, Jaume Pedrós, al costat del coordinador nacional, Joan Caball.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els prespuestos del govern per al 2017 compten amb una partida de 634,9 milions per a la conselleria d’Agricultura, però és la primera vegada que s’han afegit fons que la Unió Europea paga cada any i representen 275 milions d’euros. Per aquesta raó, Unió de Pagesos va criticar ahir el govern per “unflar” els comptes i “simular que es destina més pressupost per a Agricultura”.

El coordinador nacional d’UP, Joan Caball, va explicar que en relació amb els pressupostos del 2015 –i prorrogats el 2016– hi ha hagut un increment “insuficient” en 30 milions d’euros, fins als 346,9 milions d’euros (sense comptar l’esmentada partida de la UE i en la qual el govern no té competències).

UP farà una marxa entre el 26 i el 28 de gener que finalitzarà a Barcelona per demanar suport al sector

El sindicat considera “escàs” el pressupost perquè “incompleix les prioritats acordades pel Parlament”, especialment en referència a les partides de desenvolupament rural.

Caball va lamentar que els comptes “només” incloguin 53,6 milions d’euros per fer front al Contracte Global d’Explotació, que correspon a ajuts per modernitzar les explotacions, agroambientals, per a la ramaderia i agricultura ecològiques i per a les zones desfavorides i de muntanya, entre altres.

L’objectiu del sindicat seria recuperar els 500 milions d’euros “de recursos propis catalans” dels comptes del 2012. Per això, Unió de Pagesos manté la marxa que recorrerà Catalunya entre els dies 26 i 28 de gener i que finalitzarà amb una manifestació a Barcelona per demanar més suport al sector per part de l’administració.

L’organització agrària va recordar també que durant el 2016 Agricultura “només” va executar 64,7 milions d’euros, dels quals 27,8 milions eren a càrrec del Fons Europeu agrari de Desenvolupament Rural (FEADER), en mesures del PDR. Per tant, “es tracta de la pitjor de les execucions a Catalunya des de l’inici de la crisi econòmica i de les finances públiques”.

A més, el sindicat rebutja que el projecte de pressupost mantingui la desaparició de l’ajuda directa a la fruita seca a càrrec de la conselleria des del 2015 i “no prevegi cap de les mesures aprovades pel Parlament per fer front a la crisi del sector de la cunicultura” per citar alguns exemples.

tracking