SEGRE

ESTADÍSTIQUES CONSUM

Salaris i pensions perden poder de compra a Lleida al pujar l’IPC

La inflació augmenta un 1,9% l’any passat apuntalada per l’encariment del cru |

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els preus es van incrementar al desembre set dècimes en relació amb el novembre i van deixar una inflació al tancar l’any en l’1,9% a Lleida. L’indicador confirma que treballadors i pensionistes entren al 2017 amb menys poder adquisitiu, ja que els salaris lligats a convenis pugen sobre l’1,14% i les prestacions dels pensionistes, un 0,25%.

Lleida encadena així quatre mesos seguits amb la inflació en positiu. En termes mensuals, els preus a Lleida van pujar set dècimes, com a conseqüència de l’encariment dels carburants (1,7%) davant el descens de l’any anterior i l’habitatge. En aquest cas, per l’augment de la factura elèctrica que acumula vuit mesos de pujades (1,6%), a causa d’un encariment més gran de l’electricitat que l’any anterior, així com per l’increment de preus del gasoil per a calefacció i del gas, que van disminuir el 2015. El lleure i la cultura també van estirar els preus, a l’augmentar fins al 3,2%, per l’alça de costos dels viatges organitzats.

Catalunya és la comunitat on més puja la inflació, l’1,9%, i a Espanya es queda en l’1,6%

Les patronals advoquen per seguir amb la moderació salarial “per consolidar la recuperació”

La cistella d’aliments i begudes no alcohòliques van augmentar els preus el 0,5% per l’encariment de llegums i hortalisses fresques.

Els descensos més destacats, al contrari, els van protagonitzar el vestit i calçat, que van baixar els preus un 1,8%, tenint en compte que molts comerços van avançar la temporada de rebaixes. L’IPC a Catalunya va pujar vuit dècimes al desembre respecte al novembre mentre que la taxa interanual es va situar en l’1,9%.

En el conjunt d’Espanya, la inflació va créixer un 0,6% al desembre respecte al mes anterior i va elevar nou dècimes la taxa interanual, fins a l’1,6%, quarta taxa positiva consecutiva i el nivell més alt des del juny del 2013 (1,8%).

El ministeri d’Economia va defensar que ni salaris ni pensions van perdre poder adquisitiu el 2016 malgrat el repunt de la inflació, ja que la taxa mitjana anual, afirma, llança un descens del 0,2% i va cenyir l’augment de preus als “tres o quatre últims mesos” de l’any.

Aquest increment dels preus és, segons Energia, a causa d’una combinació de factors climàtics i de subministrament energètic.

CCOO, per la seua banda, va reclamar també increments salarials en els convenis col·lectius perquè els treballadors també notin els efectes de la recuperació econòmica, així com un augment progressiu del salari mínim interprofessional (SMI). Tots dos sindicats també van reclamar la derogació de la reforma laboral i el control dels preus dels serveis bàsics i de les xarxes de distribució.

tracking