SEGRE

DINERS

El BCE manté els tipus d'interès en el 0% per impulsar els preus

L’entitat confirma que comprarà fins el març deute públic i privat de la zona de l’euro per valor de 80.000 milions d’euros mensuals

El BCE manté els tipus d’interès en el 0% per impulsar els preus

El BCE manté els tipus d’interès en el 0% per impulsar els preus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc Central Europeu (BCE) va informar aquest dijous que manté els tipus d’interès en el 0% per impulsar els preus perquè la recent pujada de la inflació es deu bàsicament a l’encariment de l’energia després de la pujada del petroli i no a un canvi de tendència.

Així mateix el BCE també va decidir deixar inalterada la taxa d’interès de la facilitat marginal de crèdit, a la qual deixa els diners a un dia, en el 0,25 %.

També ha mantingut la taxa d’interès als dipòsits dels bancs a un dia en el -0,40 %, el que els cobra per l’excés de reserves.

El BCE espera que les seues "taxes d’interès rectores seguiran el nivell actual o més baixes per un període de temps prolongat, i ben passat l’horitzó de les compres de deute".

El BCE va confirmar que comprarà fins el març deute públic i privat de la zona de l’euro per valor de 80.000 milions d’euros mensuals i que a partir d’abril reduirà el volum de compra a 60.000 milions d’euros durant nou mesos més, fins desembre.

L’entitat monetària va posar èmfasi que incrementarà el volum de compres o la seua durada si les perspectives es tornen menys favorables o si les condicions financeres impedeixen que la inflació s’atansi al 2 %.

La taxa d’inflació interanual es va situar el desembre passat en l’1,1 % a la zona de l’euro, cinc dècimes més que al novembre, però aquest repunt es deu als preus de l’energia i els aliments frescos i no a un canvi de tendència.

La inflació subjacent, que descompta els elements més volàtils com l’energia i els aliments, va ser del 0,9 % al desembre.

Els analistes de l’Institut de Finances Internacionals (IFI) consideren que augmenta la pressió sobre el BCE perquè finalitzi les compres perquè milloren les perspectives d’inflació i creixement.

La pujada de la inflació haurà estat l’argument dels qui estan a favor que el BCE comenci a considerar quan reduirà els estímuls i modificar el seu missatge, però és poc probable que l’inici de la retirada dels estímuls monetaris s’hagi posat ja sobre la taula, segons els experts de l’IFI.

"Seran necessaris canvis significatius en les perspectives de creixement i inflació perquè el BCE torni a considerar la configuració de la seua política (monetària) anunciada al desembre", considera l’economista en cap per a la zona de l’euro de uniCredit, Marco Valli.

Depenent del que ocorri els propers mesos el BCE decidirà si prolonga les compres de deute més enllà de desembre i comença a reduir el volum de compres el 2018.

El ritme de reducció de les adquisicions dependrà del que passi amb la inflació subjacent.

El BCE té com a objectiu aconseguir una taxa d’inflació propera a mitjà termini però per sota del 2% però encara es troba una mica lluny.

tracking