SEGRE

ENESA

Agricultura estudia la viabilitat d'una assegurança de rendes per al pagès

En línia amb la demanda de les organitzacions agràries davant de preus que no arriben als costos || Cobriria riscos derivats del funcionament dels mercats

Imatge de destrosses causades per la pedra l’estiu passat en una finca de Lleida.

Imatge de destrosses causades per la pedra l’estiu passat en una finca de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (Enesa) farà un estudi sobre la possibilitat d’implantar una assegurança d’ingressos, rendes o preus per al sector agrari. Així ho ha explicat el ministeri d’Agricultura, amb la inclusió de la viabilitat d’aquesta nova assegurança dins del 38è Pla d’Assegurances Agràries Combinades.

La implantació d’una assegurança d’aquestes característiques aniria en la línia de les demandes, que es poden considerar històriques, per part de les organitzacions agràries, que consideren que no només és necessari assegurar les produccions d’agricultors i ramaders, sinó també una renda digna. En els últims anys, com va publicar SEGRE diumenge, es reprodueixen casos en els quals els agricultors i ramaders es veuen forçats a vendre els seus productes fins i tot per sota dels costos de producció. Això ha passat en diferents productes a les últimes campanyes fructícoles o en el cas dels cunicultors, per posar alguns exemples. Des de l’administració s’insisteix en els límits de la seua possible actuació sobre els mercats, mentre que els pagesos reclamen mesures per evitar que la força de la distribució a la cadena agroalimentària es tradueixi en vendes per sota de costos en origen.

L’estudi d’aquesta possible nova línia s’inclou dins del 38è Pla d’Assegurances Agràries

Segons el ministeri d’Agricultura, l’estudi d’aquesta nova línia d’assegurances no només cobriria els riscos derivats de factors naturals com la calamarsa o la sequera, sinó també lligats al funcionament dels mercats. El director d’Enesa, José María García de Francisco, defensa que el sistema d’assegurances agràries té un caràcter dinàmic i flexible i manté el compromís de continuar amb el seu desenvolupament i perfeccionament.

Les indemnitzacions del conjunt de l’assegurança agrària el 2016 van assolir gairebé els 468 milions d’euros i una superfície afectada de 960.000 hectàrees, dels quals 54,8 milions corresponen a sinistres localitzats a Catalunya. Les dades provisionals sobre les indemnitzacions per cas de pedra en la fruita dolça de Lleida superen els 25 milions. Els pagesos de Lleida havien assegurat la campanya passada un total de 29.710 hectàrees.

De cara a la nova campanya, la reducció en 10 punts de la part de la subvenció de l’Estat per a les assegurances agràries provocarà per a l’assegurat un increment mitjà del cost de les pòlisses en uns 140 euros per hectàrea de fruiter, segons va assenyalar el director tècnic d’Agroseguro, Félix Novoa, en la seua visita a Lleida la setmana passada.

tracking