SEGRE

ENERGIA ANÀLISI

L’electricitat tanca el gener més car des del 2006 i avui puja un 3%

Després de la carrera alcista registrada durant tot el mes || Brussel·les decidirà el dia 17 de febrer si serveixen els canvis del Govern sobre els peatges de la llum

Imatge d’una línia elèctrica sobre la qual dos cigonyes han col·locat un niu.

Imatge d’una línia elèctrica sobre la qual dos cigonyes han col·locat un niu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu a l’engròs de l’electricitat tancarà avui el mes de gener amb una mitjana de 71,49 euros per megawatt hora (MWh), la mitjana mensual més alta des del mes de setembre del 2008, segons dades de l’operador del mercat (OMIE). En concret, des dels 73,03 euros per MWh marcats el setembre del 2008 no es veia al mercat a l’engròs elèctric una taxa mensual tan alta com la registrada aquest primer mes del 2017. Es tracta del mes de gener amb l’electricitat més cara des de l’any 2006.

El gener ha estat marcat pels pics en el preu de l’electricitat, en especial, en plena onada de fred durant la segona quinzena del mes.

El mercat s’ha vist afectat, a banda de l’augment de la demanda i l’onada de fred, per l’exportació a França per la indisponibilitat nuclear i una reducció a les aportacions d’aigua. A més, la tendència alcista del preu dels combustibles fòssils, especialment important en el cas del gas, arran de la cancel·lació de subministraments a Europa des d’Algèria, ha incrementat els costos de producció de les centrals de carbó i gas.

Per avui dimarts, el preu de l’electricitat repuntarà un 3,47%, després d’una petita treva durant el cap de setmana, per situar-ne el valor diari en els 73,27 euros per MWh i l’hora més cara avui seran les vuit de la tarda.

Segons els registres d’OMIE, aquest mes de gener del 2017 serà el segon més elevat de la història, tan sols al darrere del gener del 2006.

La Comissió Europea publicarà el 17 de febrer vinent el paquet d’infraccions en el qual decidirà si sanciona i denuncia Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no cedir poder al regulador per fixar els peatges d’electricitat o si, al contrari, accepta els compromisos remesos per carta pel Govern central.

A més, el Ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) continuarà debatent demà dimecres la sol·licitud de renovació plantejada per Nuclenor, el titular de la central nuclear situada a Santa María de Garoña (Burgos) perquè la planta pugui operar fins a l’any 2031, quan arribarà als seixanta anys d’edat.

tracking