SEGRE

FRUITA BALANÇ

El sector de la fruita demana a la UE que mantingui l’ajuda pel veto rus

Els productors reclamen al Govern central un pla de reconversió amb varietats més competitives || Brussel·les atorga 3.000 tones més a Espanya per a beneficència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita dolça va mostrar ahir al ministeri d’Agricultura la necessitat que Brussel·les mantingui els ajuts davant dels problemes que continua generant el veto rus. A més, es va mostrar especialment preocupat pels preus de la poma, ja que la gran oferta de fruita de petit calibre està repercutint en preus baixos, dels quals només es lliuren les partides de més mida i qualitat. En aquesta línia, va apostar per la posada en marxa d’un pla de reconversió per a fruita de llavor que permeti comptar amb varietats més competitives.

Aquests van ser dos dels punts de la reunió que van mantenir ahir al ministeri d’Agricultura a Madrid i en la qual van participar, entre d’altres, el director gerent d’Afrucat, Manel Simon, i el president d’Asaja-Lleida, Pere Roqué.

El programa d’ajuts al sector de fruites i hortalisses posat en marxa per la Comissió Europea després del veto rus és vigent fins al 30 de juny. Segons Simon, la Comissió està disposada a analitzar la possibilitat d’establir mesures, però sense concretar si anirien en la mateixa línia de les actuals.

Espanya ha consumit el volum de producció que pot acollir-se a aquestes mesures, com trameses a beneficència subvencionades i transformades. Atès que altres països no les han esgotat, s’ha acordat repartir aquest excedent, amb la qual cosa Espanya comptaria amb 3.000 tones addicionals, però només fins al 30 de juny.

Així mateix, el sector va mostrar el seu malestar pels preus de la fruita que ha publicat el ministeri al seu web, ja que no mostren les despeses en manipulació i cost del fred de les cambres frigorífiques. segons va explicar Roqué. El ministeri pretén fer un seguiment setmanal dels preus de la fruita.

tracking