SEGRE

CE

Brussel·les empitjora la previsió de dèficit d’Espanya però manté la de creixement

Brussel·les empitjora la previsió de dèficit d’Espanya però manté la de creixement

Brussel·les empitjora la previsió de dèficit d’Espanya però manté la de creixement

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va empitjorar aquest dilluns les seues previsions sobre el dèficit públic espanyol, que estima es reduirà al 3,5 % del PIB aquest any i al 2,9 % el 2018, per sobre de les seues últimes estimacions, en tant que va mantenir les seues previsions de creixement en el 2,3 % per a aquest exercici i el 2,1 % el pròxim.

Segons les previsions macroeconòmiques d’hivern presentades avui per l’Executiu comunitari, els "riscos" en les perspectives fiscals "estan relacionats amb els passius contingents i la incertesa sobre l’impacte de les recents mesures fiscals", adoptades pel Govern espanyol per augmentar els ingressos.

Les xifres avançades avui per la CE són pitjors que les que va preveure al gener, després de validar l’esborrany de pressupost per al 2017 que incloïa ja les mesures fiscals addicionals aprovades al desembre, quan va vaticinar que el dèficit se situaria aquest any en el 3,3 % i el que ve en el 2,8 %.

"Gràcies a les noves mesures sobre ingressos i una perspectiva macroeconòmica positiva, s’espera que el dèficit públic continuï reduint-se en els propers anys", resa l’informe publicat avui per la CE.

Brussel·les preveu que la reducció del dèficit en els propers dos anys estigui impulsada per la continuïtat del descens en les despeses per interessos del deute així com per la "perspectiva macroeconòmica positiva, que hauria de continuar donant suport als ingressos per impostos i mantenir sota control les transferències socials".

No obstant això, subratlla també la "incertesa" sobre el resultat que donaran les mesures per elevar els impostos aprovades al desembre pel Govern, que consisteixen essencialment en modificacions de l’impost de societats amb les quals Madrid preveu recaptar 4.655 milions d’euros i canvis en els impostos especials que preveu reportin 850 milions.

En cas de complir-se el pronòstic de Brussel·les, Espanya no respectaria la meta de dèficit del 3,1 % per a aquest any pactada amb Brussel·les, per la qual cosa la CE ja va advertir el gener a l’Executiu que havia "d’estar preparat per adoptar mesures addicionals" si hi ha risc que la desviació sigui més gran, mentre el va instar a aprovar com més aviat millor els pressupostos definitius.

La valoració emesa avui per la CE és en general positiva per a Espanya en termes de creixement, atur, deute i inflació."El creixement econòmic va superar les expectatives en els últims trimestres", resa l’informe, que afegeix que "mentre els vents de cua favorables s’apaguen gradualment, el ritme de creixement es reduirà però continuarà sent robust" als pròxims exercicis.

La CE estima que el PIB va augmentar un 3,2 % el 2016, que el 2017 creixerà a "un robust" 2,3 % i es moderarà fins el 2,1 % el 2018, mentre subratlla que la composició del mateix el 2016 va ser "més equilibrada" avalada per la demanda interna però també per la contribució de les exportacions.

La desacceleració del creixement s’explica per "el alentiment del consum privat, el descens en la creació d’ocupació" i la desaparició gradual de factors favorables com els baixos preus del petroli, les rebaixes de tipus o les bones condicions de finançament.

D’altra banda, Brussel·les espera que el creixement de l’ocupació "es moderi" però, no obstant això, "romangui fort", permetent que l’atur passi del 18,6 % el 2016 al 17,7 % aquest any i al 16 % el 2018.

Quant a la inflació, la CE preveu que s’elevi del -0,3 % el 2016 a l’1,9 % el 2017 impulsada pels augments en el preu de l’energia, per descendir de nou a l’1,7 % el 2018 segons comenci a desaparèixer aquest element favorable.a més, la CE espera que el deute "s’estabilitzi entorn del 100%" del PIB aquest any

tracking